Malinowa Fantazja

Mam dla Was propozycję kolejnego sernika na zimno. Serniki, które zresztą uwielbiam mają taką przewagę nad innymi ciastami i deserami, że są mało kaloryczne jeśli użyjemy odpowiednich produktów. Ponadto zawierają dużo białka i co najważniejsze ich przygotowanie jest banalne.

Tym razem na tapecie maliny i czekolada więc kolejne połączenie idealne.

POTRZEBUJEMY

  • 6 serków naturalnych skyr (900g) lub 2 greckie jogurty
  • 80g nutelli bez cukru o tej lub gorzką czekoladę
  • opakowanie kruchych ciastek, bez cukru znajdziecie tu 
  • 100g masła, najlepiej klarowanego
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • koszyczek malin
  • ksylitol

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuszczamy w mikrofali, ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. Całość mieszamy i wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Wkładamy do lodówki.

Rozpuszczamy nutellę/czekoladę, łączymy ze skyrami. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w minimum gorącej wody i dodajemy do masy. Najlepiej całość połączyć blenderem, będzie mniej grudek. Jeśli użyliście gorzkiej czekolady dodajcie ksylitol wg uznania-2 łyżki moim zdaniem wystarczą. Całość wlewamy na ciasteczka z masłem jeśli stężały, wrzucamy kilka malin i do lodówki.

Resztę żelatyny rozpuszczamy również najpierw w minimalnej ilości wody, dodając łyżkę ksylitolu. Dolewamy tyle wody żeby ostatecznie nie wyszło nam około 0,5l galaretki. Z malin, które są mało reprezentacyjne, czyli się rozciapciały wyciskamy maksimum soku i dodajemy do żelatyny z wodą. Zostawiamy aż wystygnie.

Kiedy masa skyrowa się zetnie wlewamy galaretkę i układamy resztę malinek. Do lodówki i za kilka godzin można jeść.

SMACZNEGO!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *