Tryptofan - kompendium wiedzy - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Tryptofan – kompendium wiedzy

Obecnie na rynku znajdziemy zarówno bardzo dużo suplementów jak i firm suplementacyjnych. Należy wybierać te sprawdzone oraz najlepiej przebadane. Suplementy, mimo tego że nie są lekami również mają swoją dzienną dawkę i nie powinniśmy ich łykać jak cukierki. Może to powodować efekt odwrotny do zamierzonego. Pamiętajmy, że najlepiej skontaktować się z lekarzem, jeśli chcemy zacząć przyjmować jakiś suplement, aby uniknąć skutków ubocznych. Jednym z suplementów, który możemy dostać na rynku jest L-tryptofan. Ale co to właściwie jest? Ten post pomoże Wam wyjaśnić pewnie nieścisłości.

 

Czym jest tryptofan?

L-tryptofan występuje naturalnie w białkach zwierzęcych i roślinnych. L-tryptofan jest uważany za niezbędny aminokwas, ponieważ nasz organizm nie może sam go wytworzyć. Jest ważny dla rozwoju i funkcjonowania wielu narządów organizmu. Po wchłonięciu L-tryptofanu z pożywienia nasz organizm przekształca go w związek, który ma bardzo skomplikowaną nazwę, a mianowicie 5-hydroksytryptofan, a następnie w serotoninę, melatoninę i witaminę B6. Serotonina to hormon, który przekazuje sygnały między komórkami nerwowymi. Powoduje również zwężenie naczyń krwionośnych. Zmiany poziomu serotoniny w mózgu mogą wpływać na nastrój. Melatonina jest ważna dla snu, a witamina B6 jest niezbędna dla metabolizmu energetycznego.

5-HTP od Apollo’s Hegemony – wsparcie produkcji serotoniny – KUP TUTAJ

Gdzie go znajdziemy?

Można go pozyskać z diety, ale również i z suplementów, które są dostępne na rynku.

Aby tryptofan został zamieniony w niacynę, organizm potrzebuje wystarczającej ilości żelaza, ryboflawiny oraz witaminy B6. Typowe pokarmy zawierające tryptofan to owies, banany, suszone śliwki, mleko, tuńczyk, ser, chleb, kurczak, indyk, orzeszki ziemne i czekolada. Ilość L-tryptofanu w tych pokarmach jest niewielka w porównaniu z suplementami.

Powszechne jest twierdzenie, że duże spożycie z mięsa z indyka powoduje senność z powodu wysokiego poziomu tryptofanu zawartego w indyku. Jednak ilość tryptofanu w indyku jest porównywalna z zawartością innych mięs. Senność po jego zjedzeniu może być spowodowana innymi pokarmami spożywanymi z indykiem, zwłaszcza z węglowodanami, gdyż wyzwala to wydzielanie insuliny. Powstała później serotonina jest metabolizowana do melatoniny przez szyszynkę. W związku z tym senność poposiłkowa może być wynikiem ciężkiego posiłku bogatego w węglowodany, który pośrednio zwiększa produkcję melatoniny w mózgu, a tym samym sprzyja zasypianiu.

Jest jedna rzecz, która pozwala tryptofanowi łatwo dostać się do mózgu: spożywanie węglowodanów. Węglowodany powodują, że organizm uwalnia insulinę, która usuwa wszystkie aminokwasy z krwi – z wyjątkiem tryptofanu. Oznacza to, że tryptofan nie ma konkurencji i może łatwo dostać się do mózgu, zwiększając poziom serotoniny. Tak więc zjedzenie przekąski zawierającej węglowodany wpłynie na zmagazynowany w organizmie tryptofan i spowoduje znacznie większy wzrost serotoniny.

 

 

Kiedy nie stosować?

Najlepiej odpuścić ten środek, jeżeli zażywane są leki uspokajające (leki działające na ośrodkowy układ nerwowy). Nie należy stosować tej kombinacji, gdyż może dojść do niebezpiecznej interakcji.

L-tryptofan może powodować senność czy ospałość. Leki powodujące senność nazywane są środkami uspokajającymi. Przyjmowanie L-tryptofanu razem z lekami uspokajającymi może powodować nadmierną senność.

Nie powinno się używać dalej tryptofanu jeśli zaobserwuje się na niego uczulenie.

Zawsze warto zapytać lekarza czy farmaceutę czy można go przyjmować, jeśli posiadasz takie dolegliwości jak: choroba wątroby, choroba nerek, eozynofilia (wysoki poziom białych krwinek) lub różnego rodzaju zaburzenia mięśni.

Uważa się, że L-tryptofan może być niebezpieczny podczas ciąży. Nie używaj go bez porady lekarskiej, jeśli jesteś w ciąży. Nie wiadomo, czy L-tryptofan przenika do mleka matki, czy może zaszkodzić dziecku karmiącemu. Nie używaj również tego produktu bez porady lekarskiej, jeśli karmisz piersią dziecko.

L-tryptofan może również wpływać na substancję chemiczną mózgu zwaną serotoniną. Przyjmowanie L-tryptofanu razem z lekami, które dostarczają tego neuroprzekaźnika może powodować zbyt dużą ilość serotoniny w mózgu i mogą wystąpić poważne skutki uboczne, w tym problemy z sercem, dreszcze i uczucie niepokoju.

Należy zaprzestać używania L-tryptofanu, jeśli zauważasz u siebie zmęczenie, silny ból mięśni, osłabienie, drętwienie, mrowienie lub palący ból, drżenie mięśni, obrzęk ciała, suchość skóry, wysypka, wypadanie włosów, trudności w oddychaniu lub nierówne bicie serca.

Brain Fuel – wsparcie funkcji kognitywnych – KUP TUTAJ

W czym może pomóc tryptofan?

Tryptofan wytwarza melatoninę w mózgu (szyszynce), jelitach czy siatkówce. Melatonina reguluje rytm dobowy i odpowiednie wzorce snu i może być stosowana jako suplement ułatwiający zasypianie.

Niektóre kobiety przyjmują suplementy, które zawierają L-tryptofanu, aby spróbować złagodzić wahania nastroju spowodowane zespołem napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Te stany mogą być powiązane z problemem z przetwarzaniem serotoniny w organizmie, a L-tryptofan może w tym pomóc.

Może on również wpływać korzystnie na rzucenie palenia. Może on pomóc ludziom rzucić palenie, gdy jest stosowany z konwencjonalnym leczeniem.

Niektóre badania pokazują, że przyjmowanie L-tryptofanu przez 3 dni przed ćwiczeniami może poprawić wyniki na treningu. Ta poprawa pomaga zwiększyć dystans, jaki sportowiec może pokonać w tym samym czasie. Przyczyny sprzecznych wyników nie są jasne. Możliwe, że L-tryptofan poprawia niektóre miary sprawności sportowej, a inne nie. Jednak należy przyjmować go przez kilka dni przed ćwiczeniami, aby zobaczyć jakiekolwiek korzyści.

Tryptofan ma naturalne działanie uspokajające, które może poprawić ogólny stan zdrowia. Badania wykazały, że tryptofan przekształca się w mózgu w serotoninę i pomaga zwiększyć dostępność innych niezbędnych aminokwasów. To z kolei może pomóc kontrolować nastrój i obniżyć produkcję hormonów stresu.

Suplementacja L-tryptofanem może wpłynąć pozytywnie na depresję, chociaż jej wpływ na chorobę afektywną dwubiegunową wymaga dalszych badań.

L-tryptofan to aminokwas używany przez organizm do produkcji serotoniny, przekaźnika chemicznego ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Suplementacja L-tryptofanem doprowadziła w wielu badaniach do poprawy depresji, ale informacje na temat jego wpływu na chorobę afektywną dwubiegunową są ograniczone. W kilku badaniach stwierdzono, że L-tryptofan jest równie skuteczny jak leki przeciwdepresyjne. Osoby z depresją powinny skonsultować się z lekarzem przed użyciem. Zakłócenia samopoczucia emocjonalnego, w tym depresja, są powiązane z zaburzeniami równowagi serotoniny w mózgu. L-tryptofan jest prekursorem serotoniny, a niski poziom L-tryptofanu w organizmie wiąże się z objawami depresji.  Wiele badań podaje, że 3 do 6 gramów L-tryptofanu dziennie pomaga poprawić nastrój u osób z depresją. W kilku badaniach stwierdzono, że 3 do 6 gramów L-tryptofanu dziennie były równie skuteczne, jak leki przeciwdepresyjne. Niektóre badania wykazały, że podobne ilości L-tryptofanu były lepsze niż placebo w łagodzeniu objawów depresji. Próby z użyciem ilości powyżej 6 gramów L-tryptofanu dziennie często nie przynosiły korzyści w przypadku depresji co może sugerować, że 3 do 6 gramów dziennie może być optymalne. Osoby z depresją zainteresowane rozważeniem przyjmowania tryptofanu powinny skonsultować się z lekarzem.

Suplementacja L-tryptofanem okazała się pomocna w przypadku określonych objawów schizofrenii, takich jak agresja i zaburzenia pamięci. Metabolizm aminokwasu L-tryptofanu może być nieprawidłowy w schizofrenii i początkowo niski poziom L-tryptofanu we krwi wzrasta, gdy objawy schizofrenii ulegają poprawie, ale pozostaje niski w przypadku słabego powrotu do zdrowia. Suplementacja L-tryptofanem okazała się pomocna w przypadku określonych objawów schizofrenii.

Badania sugerują związek między lękiem a niedoborem serotoniny i że jej prekursor L-tryptofan może pomóc zmniejszyć lęk u osób z zespołem lęku społecznego i nerwicą.

Wykazano, że witamina B6 przyjmowana z L-tryptofanem poprawia zachowania żywieniowe, uczucia związane z jedzeniem i nastrój u kobiet z bulimią. Osoby z zaburzeniami odżywiania, które ograniczają spożycie pokarmów, są narażone na niedobory wielu składników odżywczych, w tym białka, wapnia, żelaza , ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, witaminy A, witaminy C I witaminy B6 oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych. Serotonina, hormon pomagający regulować przyjmowanie pokarmu i apetyt, jest syntetyzowana w mózgu z aminokwasu L-tryptofanu. Wstępne badania sugerują, że niektóre osoby z bulimią mają niski poziom serotoniny. Naukowcy donoszą, że kobiety dotknięte bulimią z niedoborem tryptofanu mają tendencję do jedzenia więcej i stają się bardziej drażliwe w porównaniu ze zdrowymi kobietami. Diety redukcyjne skutkują niższym poziomem L-tryptofanu i serotoniny u kobiet, co teoretycznie może wywołać objadanie się i przeczyszczanie. Jednak korzyści z suplementacji L-tryptofanem są niejasne.

 

Człowiek, Żałoba, Rozpacz, Emocje, Ból, Przyjemność

https://pixabay.com/pl/photos/cz%C5%82owiek-%C5%BCa%C5%82oba-rozpacz-emocje-b%C3%B3l-2734073/

 

Dawkowanie

Odpowiednia dawka L-tryptofanu zależy od kilku czynników, takich jak wiek, stan zdrowia, tryb życia oraz inne. Obecnie nie ma jeszcze wystarczających dowodów naukowych, aby określić odpowiednią dawkę L-tryptofanu. Należy stosować się do odpowiednich wskazówek na etykietach produktów i skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), tryptofan spożywany z pożywieniem, występujący naturalnie lub jako dodatek do żywności, jest ogólnie bezpieczny. Suplementy tryptofanu mogą mieć niewielkie skutki uboczne, które zostały opisane powyżej.

Podsumowanie

Nadal trwają badania nad L-tryptofanem. Ciągle pojawiają się nowe artykuły oraz badania naukowe na ten temat. Zawsze należy patrzeć na siebie i nie sugerować się innymi. Być może będzie on dla Ciebie skuteczny, jednak zawsze warto skonsultować się z odpowiednią osobą, aby zacząć przyjmować ten suplement.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908021/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18212405/

https://www.uofmhealth.org/health-library/d04732a1

https://en.wikipedia.org/wiki/Tryptophan

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3246461/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6158605/

https://www.peacehealth.org/medical-topics/id/hn-10006312

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4728667/

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Tryptophan

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4393508/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737446/

https://pixabay.com/pl/illustrations/pigu%C5%82ka-kapsu%C5%82ka-medycyna-1884775/

Magister sportu na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, studentka psychologii, trener personalny, miłośniczka zdrowego stylu życia i treningów, szczególnie siłowni, która pomogła mi wyjść z zaburzeń odżywiania. Stawiam na zdrowy rozsądek i balans.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*