Właściwości olejku z pestek malin - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Właściwości olejku z pestek malin

unsplash @priscilladupreez

 

Owoce, liście, a nawet pestki tego średniej wielkości krzewu (do 2 m wysokości) wykazują pozytywne działanie na organizm. Niski IG, działanie przeciwnowotworowe, wspomaganie odporności, wysoka zawartość błonnika, to tylko kilka korzyści płynących z tej rośliny. Dziś pod lupę weźmiemy jeden z dość nietypowych elementów tej rośliny, używany przede wszystkim w kosmetologii, a mianowicie pestki, a dokładnie uzyskiwany z nich olejek.

 

Olejek z pestek malin uzyskuje się jak sama nazwa mówi z pestek krzewu maliny, zazwyczaj z  maliny właściwej (choć wyróżnia się ok 250 gatunków tej rośliny, a ok. 100 można spotkać na terenie Europy). Pozyskuje się go za pomocą  tłoczenia na zimno (wydajność na poziomie 5-20%), zazwyczaj bez stosowania filtracji. Ma brunatno-żółty kolor i charakterystyczny owocowy zapach, za który podobnie jak w owoców malin odpowiada keton malinowy (C10H1202). Wykazuje wysoką stabilność dzięki dużej zawartości substancji o działaniu przeciwutleniającym. Powstał w wyniku chęci wykorzystania produktu ubocznego przy produkcji soku z malin. Choć można go zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie to szczególne zainteresowanie zyskał w kosmetologi [1] [2] [7].

 

Skład olejku z pestek malin:

 

Największa część oleju z pestek malin stanowią tłuszcze ( ok. 90%), poza nimi w składzie znaleźć można m.in. tokoferole, karotenoidy. Olej ten jest niezwykle korzystny dla zdrowia, gdyż składa się w szczególności z nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas alfa-linolenowy/ALA  (omega -3) stanowi ok. 23,9 %, linolenowy/LA  (omega-6) – ok. 57,5%, kwas oleinowy/OA (omega-9) – ok. 13,3%, kwas eikozenowy/EA (omega-9) ok. 0,4%. Pierwsze dwa wymienione należą do tzw. NNKT- niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli takich które muszą być dostarczone dla prawidłowej pracy organizmu. Jednocześnie warto zauważyć, że posiada on stosunkowo korzystną proporcję kwasów omega-3 do omega-6, wynosząca ok. 1:3. Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią jedynie niewielką część tego oleju: kwas palmitynowy ok. 2,1%, kwas stearynowy ok. 0,9% [3] [4] [5] [8].

 

unsplash @rofostan

 

Właściwości:

 

W oleju z pestek malin w dużych ilościach występują tokoferole (nawet 198 mg/100 g oleju w tym: a-tokoferol- 71; y-tokoferol- 272; A-tokoferol- 17,4), witamina A i E oraz karotenoidy (ok. 23 mg/100 g oleju). Dzięki temu wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne. Co w połączeniu z właściwościami natłuszczającymi i wygładzającymi sprawia, że działa on odmładzająco na skórę. Jednak to nie wszystko, gdyż olej ten zapobiega transepidermalnej- przezskórnej utracie wody TEWL  [1] [2] [4] [7].

 

W ostatnim czasie wzrosło zainteresowanie olejem z pestek malin jako środka o działaniu przeciwsłonecznym. Wykazano, że działa on ochronie przeciw promieniowaniu UV-B i UV-C. Brak jest dokładnych danych jaki współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF (ang. sun protection factor) posiada ten olej; w badaniach waha się on od 28-50. Dzięki dużej zawartości witaminy A wykazuje on silniejsze właściwości przeciwsłoneczne, a tym samym zdolności regeneracji i rozwoju komórek niż inne oleje roślinne. Zapobiega tzw. fotostarzeniu się skóry i powstawaniu przebarwień. Nie udowodniono dotychczas w badaniach, że można stosować ten preparat samodzielnie jako preparat chroniący przeciw promieniom słonecznym. Dlatego zaleca się stosowanie jego jako dodatek do lub serum pod krem z filtrem, aby wspomóc ich działanie [1] [2] [7] [9].

Roślinna substancja Anty-aging

Oprócz korzystnych właściwości kosmetycznych olej z pestek malin wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Właściwość tą zawdzięcza szczególnie dzięki zawartości kwasu gamma-linolenowego, który to hamuje nadmierną odpowiedź układu immunologicznego oraz zmniejsza nasilenie stanu zapalnego o etiologii wirusowej lub bakteryjnej. W związku z powyższym olej ten znalazła zastosowanie m.in. w pastach do zębów, kremach, balsamach i emulsjach [2] [5].

Kurkumina o wielokierunkowym działaniu w tym przeciwzapalnym i przeciwalergicznym

Olej z pestek malin stosowany na tłustą cerę trądzikową powoduje regulację  pracy gruczołów łojowych oraz odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników. Stosowany natomiast do cery suchej poprawia barierę lipidową naskórka i chroni przed utratą wody. Tę właściwość olejek  ten zawdzięcza zawartości kwasu linolowego, który wykazuje dwojakie działanie w zależności od stanu skóry [10].

 

W opisywanym oleju występuje także kwas elagowy o udowodnionym naukowo działaniu przeciw mutagennym, zabezpiecza przed mutacjami oraz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe [11].

 

Olejek z pestek malin może być stosowany zarówno jako zewnętrznie jak i doustne. Pozwoli to na dostarczenie większej ilości kwasów nienasyconych oraz witamin i substancji o działaniu przeciw antyoksydacyjnym. Pomocny jest szczególnie u osób z łuszczycą, egzemą, nadwrażliwością skóry na reakcje alergiczne, gdyż w tych chorobach obserwuje się niedobór kwas alfa-linolowy, którego w oleju z pestek malin jest wyjątkowo dużo [10].

Najwyższe stężenie EPA i DHA w kapsułce na rynku. Omega-3 o działaniu antyoksydacyjnym
i wspierającym kondycję całego organizmu

Zastosowanie:

 

Olejek z pestek malin stosować można jako:

-środek natłuszczający zarówno do skóry jak i włosów

-preparat przeciw transepidermalnej utracie wody

-ochrona przed procesem starzenia dla skóry

-środek nawilżający

-dodatek do preparatów z filtrem, zwiększający ich skuteczność

-olejek do masażu

-źródło nienasyconych kwasów tłuszczach

 

PODSUMOWANIE:

Olejek z pestek malin to szczególnie korzystny dla zdrowia produkt spośród olejów roślinnych, a wszystko dzięki zawartości dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto wyjątkowe zainteresowanie zyskał w kosmetologii dzięki nawilżającym, natłuszczającym,  zapobiegającym utracie wody, a szczególnie przeciwsłonecznym właściwościom na skórę.

 

BIBLIOGRAFIA:

  1. Baranowska A i wsp.: Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.); Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409
  2. Kalinowska N., Nowak I., Zielińska A.: Właściwości oleju z pestek malin wykorzystywane w kosmetyce; Kosmetologia Estetyczna 2017, 2(6): 121-123
  3. Nowak I., Zielińska A.: Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce; CHEMIK 2014, 68 (2): 103–110
  4. Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B.: Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna;  ŻYWNOŚĆ, Nauka. Technologia. Jakość. 2012, 1(80): 27-44
  5. Ligęza Małgorzata i wsp.,: Ocena składu i czystości mikrobiologicznej olejów zimnotłoczonych firmy OleoWita; Forum Dermatologicum 2016, 2 (2): 85-89
  6. Żynda M. , K. Byczyk: Holistyczne podejście do pielęgnacji słonecznej, Farmacom 2016, 1(25)  :44-46
  7. Oomaha B.D. , Ladet S. , Godfrey D.V., Liang J., Girard B.: Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oil, Food Chemistry 2000, 69: 187-193.
  8. Martysiak-Żurowska Dorota, Drapała Łukasz: Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki; ŁUSZCZE JADALNE, 45(nr 1-2), 11-20
  9. Całka Maria , Pawlica Paweł J.: Substances of natural origin used in the sun protection of the skin; EJMT 2019, 3(24); 29-37
  10. Frontczak-Baniewicz Małgorzata, Stateczna-Mędrek Agnieszka, Sulejczak Dorota: Zastosowanie olejów roślinnych w kosmetologii; WIELOASPEKTOWOŚĆ PRACY KOSMETOLOGA; Gdańsk – Warszawa 2017
  11. Bae J.Y., Choi J.S., Kang S.W., Lee Y.J., Park J., Kang Y.H., Dietary compound ellagic acid alleviates skin wrinkle and inflammation induced by UV-B irradiation. Exp Dermatol. 2010; 19 (8): 182‒90.

 

 

 

 

 

 

 

Mgr. Dietetyki
Licencjat- UM w Lublinie, magisterka- UM im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Pasjonatka gotowania, a w wolnych chwilach rysunku i pieszych wycieczek.

Jestem przekonana, że żywienie ma być czymś prostym, przyjemnym, pomagającym nam i towarzyszącym przez całe życie, a nie mnóstwem wyrzeczeń i obowiązków.

Zawsze służę pomocą i wsparciem.

Facebook: Katarzyna Fidor Dietetyk
Instagram: dietetyk.kasiafidor

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*