Witamina D - pomoc w walce z objawami IBS - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu jelita nadwrażliwego.

 

Zespół jelita nadwrażliwego (IBS) w pigułce.

Jest to choroba dająca o sobie znać nieprzyjemnymi dla człowieka objawami, takimi jak: wzdęcia, gazy, zaparcia, laksacje, zgagi, czy też bóle brzucha. Najczęściej występuje jako skutek spożycia produktów, które
w składzie zawierają elementy łatwo ulegające fermentacji, lub przez właściwości osmotyczne zwiększające ilość wody jelicie. Jest to między innymi fruktoza, laktoza, fruktany, alkohole polihydroksylowe. W konsekwencji spożycia, produkowana jest zbyt duża ilość dwutlenku węgla oraz metanu, które powodują mało komfortowe wyżej wymienione objawy. [1]

 

Witamina D, a objawy IBS

 

W styczniu bieżącego roku ukazała się publikacja, której autorzy zebrali literaturę dotyczącą witaminy D i jej wpływu na zespół jelita wrażliwego. Co ciekawe, cztery badania obserwacyjne i trzy randomizowane sugerują, iż IBS może być związany z niedoborem cholekacyferolu, a interwencja w postaci suplementacji przyczynić się może do zmniejszenia objawów wymienionej choroby.[2] W maju natomiast światła dziennego ujrzało badanie, w którym brali udział nastolatkowie w wieku od 14 do 18 lat, u których wykryto zespół jelita nadrważ, a zarazem stężenie witaminy D było poniżej progu deficytowego tj. mniej niż 20 ng/ml. W badaniu tym, podzielono osoby na dwie grupy. Interwencyjną oraz kontrolną. W grupie pierwsze przez 6 miesięcy zastosowano suplementację witaminą Słońca w ilości 2000 jednostek międzynarodowych na dzień, natomiast grupa druga dostawała tak zwane placebo. Po tym czasie stężenie witaminy D w grupie interwencyjnej wzrosło średnio z 17,2 ng/ml do ok. 39 ng/ml, natomiast w grupie kontrolnej pozostało bez zmian. Co zauważono? W grupie pierwszej zanotowano zmniejszenie nasilenia występowania objawów zespołu jelita nadwrażliwego (IBS) i zdecydowanej poprawy jakości funkcjonowania w życiu codziennym. W grupie placebo objawy pozostały bez zmian. [3]

Vitamin D3 5000 IU

 

Podsumowanie

 

Aktualnie nie dysponujemy dużym zapleczem publikacji dotyczących prawidłowego poziomu witaminy D na objawy zespołu jelita nadwrażliwego i potrzeba więcej badań udowadniających tę właściwość. Jednakże ukazuje się coraz więcej publikacji na ten temat, z których wynika, iż witamina ta, charakteryzować się może pozytywnym wpływem na dolegliwość IBS i zmniejszeniem jego objawów. Badania sugerują to, iż czy ze względu na właściwości witaminy D, o których wspominał Radek, czy też o tej, o której wspomniałem
w artykule powyżej. Mądrym, a zarazem prozdrowotnym działaniem będzie utrzymywanie cholekalcyferolu na optymalnym poziomie, czyli 30-50 ng/ml wedle norm żywienia dla populacji Polski, których autorem jest Instytut Żywienia i Żywności[4]

 

Referencje:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4051916/,
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29367731,
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900470/,
[4] IŻŻ – Normy żywienia dla populacji polski.

Jestem studentem dietetyki. Zagłębiam się głownie w tematykę odżywiania sportowców, ale nie tylko. Promuję zdroworozsądkowe podejście do sposobu żywienia, sportu, ale także zdrowia publicznego starając się przekazać wiedzę w sposób zrozumiały dla każdego. Oprócz dietetyki kocham aktywność fizyczną, gotowanie i cenię sobie dobre jedzenie.

  • Tomasz
    18 września 2018 o 20:34

    Świetny artykuł:)

    Odpowiedz
  • Adam
    4 października 2018 o 20:00

    Kolejny punkt dla witaminy D. Jednak naprawdę warto zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie.

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      4 października 2018 o 20:13

      Zgadzam się w 100 %. Naprawdę wykazuje szerokie spektrum działania :).

      Odpowiedz
  • Damian
    5 października 2018 o 09:32

    Jaką witaminę D najlepiej wybrać? Masz jakieś wskazówki na ten temat :)?

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      20 października 2018 o 10:46

      Hej Damian!
      Najlepiej aby to była witamina D w formie leku, lub też suplement diety, ale o sprawdzonej jakości z polecanych firm. Z leków polecić mogę devikap. vigantol, vigantoletten. Suple: Apollos, nowfods, jarrow :).

      Odpowiedz
  • Judyta
    5 października 2018 o 09:34

    Jaką dawkę witaminy D3 powinno się stosować?

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      20 października 2018 o 10:47

      Zależeć to będzie od aktualnego poziomu w surowicy. Jeżeli borykamy się z niedoborami, to na początku warto spożyć wyższą dawkę, w celu szybszego jego uzupełnienia np 4-6 tysięcy jednostek. Jednakże, aktualnie za bezpieczną dawkę przyjętą dla wszystkich uważa się 2 IU (jednostek międzynarodowych).

      Odpowiedz
  • Basiula
    23 października 2018 o 09:24

    Ach ta witamina D, czego to ona dobrego nie robi… ^^.

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      23 października 2018 o 10:46

      Oj to prawda. Witamina, o wielu, wielu i to naprawdę wielu działaniach prozdrowotnych!

      Odpowiedz
  • Barbara
    13 maja 2019 o 09:21

    Potwierdzam działanie na IBS. Cierpiałam na tą przypadłość dość długo. Przyszedł moment że zbadałam sobie wit. D -wynik 21 ng/ml.
    Zaczęłam suplementację vit D 2000 jednostek i…. dolegliwości przeszły !!!! Niesamowite !!!
    Do tego wykryłam jeszcze insulinoodporność 🙁

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      13 maja 2019 o 10:09

      Dobrze czytać, że zauważyła Pani poprawę! Teraz należy zwalczyć insulinooporność – powodzenia 🙂 !

      Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*