Podczas wyboru odżywki białkowej w dzisiejszych czasach można poczuć się zagubionym i przytłoczonym. Otacza nas bowiem cała masa produktów o najróżniejszych składach, dodatkach, smakach a przede wszystkim cenach. Osoba nie będąca głęboko w temacie suplementów diety bardzo łatwo może dać się zwieźć kolorowym etykietą i ,,nadziać się” na produkt nie będący jakościowym optimum. Białko serwatkowe to jeden z najczęściej kupowanych suplementów. Swoją popularność zawdzięcza korzyścią w kontekście rozwoju masy mięśniowej, odchudzania, wzorowej przyswajalności oraz łatwej do przygotowania i smacznej formie produktu. Zacznijmy może od podstawowego pytania – jak wytwarza się takie białko?
Białko serwatkowe jak sama nazwa mówi pozyskuje się z serwatki – produktu ubocznego w procesie wytwarzania sera. Poddawana jest odpowiednim procesom produkcyjnym by oczyścić ją z niechcianych substancji takich jak laktoza czy tłuszcz. Jest to proces stricte fizyczny – taki jak mikro czy ultrafiltracja, polegający na przepuszczaniu serwatki przez mikro membrany zatrzymujące niechciane składniki – tłuszcz, cukry czy wodę.
Najczęściej kupowanym typem białka serwatkowego jest koncentrat. WPC (whey protein concentrate) to wynik ultra lub mikro filtracji serwatki. Zawiera ono do 80% białka oraz dość niewielkie ilości laktozy i tłuszczy. Posiada bioaktywne składniki takie jak np. alfa i beta laktoglobuliny czy immunoglobuliny. Jest bardzo dobrym źródłem białka do stosowania na co dzień co przyniosło mu niemałą popularność. Przypuszczam jednak, że większość z Was spotkała się również z terminem izolatu białka serwatkowego. Ten rodzaj białka powstaje najczęściej w procesie mikrofiltracji krzyżowej oznaczanej znakiem CFM (cross flow microfiltration) lub IE (ion exchange). Szczególnie korzystnym procesem wydaje się CFM – przez prowadzenie go w niskich temperaturach nie doprowadza się do denaturacji struktur białkowych a co za tym idzie białko zachowuje maksymalnie wysokie wartości biologiczne. Izolaty przez brak laktozy (teoretycznie mogą zawierać ilości śladowe) będą świetną opcją dla osób z nietolerancjami tego cukru. Dodatkowo charakteryzują się wysoką zawartością aminokwasów egzogennych i mniejszą zawartością tłuszczy od WPC. Mimo wielu wymienionych wyżej zalet mają również wadę – cenę, która będzie zdecydowanie wyższa od koncentratów.
W odpowiedzi na wiele pytań i wątpliwości dotyczących wyboru najlepszego białka serwatkowego postanowiliśmy zrobić ranking, w którym po dogłębnym przeanalizowaniu składów, niezależnych badań sprawdzających jakość, procesów technologicznych używanych przez producenta oraz wielu innych czynników udało nam się zawrzeć top 7 najlepszych tego typu odżywek.
1. Testosterone.pl Tasty Whey Isolate
Na sam początek przedstawiamy izolat białka serwatkowego od Testosterone.pl, które charakteryzują się wysoką jakością i biodostępnością. Białko w swoim składzie zawiera aż 92 g czystych protein pochodzących z oczyszczonej serwatki. Tasty Whey Isolate występuje w nietuzinkowych smakach, które podbijają serca konsumentów. Produkt sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy, gdyż surowiec użyty w preparacie jest w 100% pozbawiony owego dwucukru! Preparat dostępny jest w wygodnych puszkach.
Tasty Whey Isolate od Testosterone.pl
2. Testosterone.pl Whey Isolate 90
Kolejny izolat białka serwatkowego od Testosterone.pl, które charakteryzuje się wysoką jakością i biodostępnością. Białko w swoim składzie zawiera aż 88-92 g czystych protein (w zależności od smaku) pochodzących z oczyszczonej serwatki. Tasty Whey Isolate występuje w klasycznych smakach, które zna i lubi niemalże. Produkt sprawdzi się u osób z nietolerancją laktozy, gdyż surowiec użyty w preparacie jest w 100% pozbawiony owego dwucukru! Preparat dostępny jest w opakowaniach foliowych.
Isolate 90 od Testosterone.pl – dostępny tutaj
3. OLIMP Whey protein complex
Trzeci mix w naszym zestawieniu. Mieszanka ultrafiltrowanego koncentratu z izolatem CFM i również w wielu świetnych smakach. Niestety w porównaniu do produktu marki XXL mamy tu mniejsza zawartość WPI. Nie ujmuje to jednak wzorowej jakości białka, które tworzone jest w maksymalnie nowoczesny i wydajny sposób. Ilość węglowodanów i tłuszczy jest tutaj stosunkowo niewielka jednak wyższa niż u konkurenta – XXL Whey delicious. Produkt posiada certyfikaty gwarantujące jakość takie jak GMP, GLP czy ISO. Marka OLIMP będąca na rynku od wielu lat i posiadająca także wiele suplementów w linii farmaceutycznej jest bezdyskusyjnie godna zaufania. Białko tak jak i wyżej sklasyfikowani oponenci jest w wersji instant – czyli perfekcyjnie rozpuszczalnej. Reasumując jakościowy top w fajnych smakach przegrywa jednak z Whey delicious ze względu na mniejszą zawartość izolatu i więcej węglowodanów z tłuszczami.
OLIMP Whey protein complex – KLIKNIJ NA BIAŁKO BY PRZEJŚĆ DO PRODUKTU
4. Buildify RS protein
Buildify RS protein to mieszanka pełnowartościowych frakcji białek – koncentratu, izolatu i kazeiny. Każda z tych frakcji ma inny czas wchłaniania i nasycania nas aminokwasami. Szczególnie dodatek kazeiny sprawia, że działanie tego białka jest bardzo efektywne i wydłużone – aminokwasy będą krążyć we krwi jeszcze długo po spożyciu odżywki co wydaje się bardzo korzystnym efektem szczególnie dla osób nie jedzących regularnie i nie lubiących się spieszyć. Co ważne firma OLIMP produkująca RS umieściła tutaj kazeinę micelarną a nie dużo mniej wartościowy kazeinian wapnia. Dodatkowo producenci wszyli naprzeciw oczekiwaniom i dodali do odżywki olej MCT, który wpłynie bardzo fajnie na poziomy energii po ciężkim treningu a dodatkowo polepszy smak pitego białka, który oceniamy na ścisły top. Podsumowując idealne białko do stosowania na co dzień jak i po treningu dla osób ceniących smak przy jednoczesnej top jakości produktu.
Buildify RS protein – KLIKIJ NA BIAŁKO BY PRZEJŚĆ DO PRODUKTU
DODATKOWO POLECAMY
5. Biotech USA – Iso whey zero
Izo whey zero produkowany jest przez węgierską firmę o nieco mylącej (w kontekście lokalizacji) nazwie Biotech USA. Jest to izolat białka serwatkowego (80%) z dodatkiem kluczowych pod kątem rozwoju masy mięśniowej aminokwasów (20%) takich jak arginina, bcaa czy glicyna jako polepszacz smaku . Zacznijmy od największego waloru tego produktu – składnika bazowego w postaci ,,native whey isolate” czyli natywnego izolatu. Jest to rodzaj WPI produkowany bezpośrednio ze świeżego mleka po procesach ultra i mikro filtracji w niskiej temperaturze. Następnie jest on pulweryzowany w suszarniach. Dzięki tego rodzaju najnowszym metodom produkcyjnym białko to strukturalnie pozostaje w swojej najpełniejszej i najbardziej wartościowej formie zawierając immunoglobulinę i laktoferynę. Jego nazwa ,,ZERO” to zasługa kompletnego braku zbędnej laktozy i glutenu. Producenci dodatkowo umieścili extra ilości bardzo wartościowych BCAA i glutaminy co można uznać za kolejny plus tego węgierskiego produktu. Dodatkowo bardzo bogaty wachlarz smaków, które nie da się ukryć wyszły bardzo dobrze sprawia, że produkt ten znalazł się w naszym rankingu. Niektórzy kojarzą pewnie niedawne doniesienia co do wątpliwej jakości białka jednak według obecnych badań ogólnodostępnych wynika, że z białkiem wszystko jest w jak najlepszym porządku. Różnice procesu produkcji między zwykłym izolatem a izolatem natywnym biotecha można zobaczyć w przyjaznej animowanej formie klikając w link poniżej.
Biotech USA – Iso whey zero – KLINKIJ NA BIAŁKO BY PRZEJŚĆ DO PRODUKTU
6. DNA Whey
DNA WPC to czysty koncentrat białka serwatkowego produkowany przez firmę OLIMP. Seria DNA została stworzona w odpowiedzi do tanich białek coraz liczniejszych producentów. Jednakże w odróżnieniu od wielu z nich mamy tu 100% gwarancję jakości od laboratoriów Nutrifarmu. Jest to zatem połączenie naprawdę mocno ekonomicznej ceny z bardzo solidną jakością. To właśnie stosunek cena-jakość skłania nas do umieszczenia tego produktu w rankingu najlepszych białek. Ograniczona liczba smaków (3 rodzaje) i ekonomiczne opakowanie (torebka) to 2 podstawowe wady, które sprawiają jednak, że możemy dostać tak porządny produkt za tak małe pieniądze. Koncentrat białka serwatkowego to bardzo dobra frakcja białka do spożywania na co dzień w zastępstwie mięsa czy innych produktów białkowych ale także po treningu (mimo nieco dłuższego czasu wchłaniania). Reasumując świetna ekonomiczna opcja dla osób nie chcących wydawać większych pieniędzy lecz ceniących sobie pewność i gwarancję dobrej jakości produktu.
DNA Whey – KLIKNIJ NA BIAŁKO BY PRZEJŚĆ DO PRODUKTU
Kormoran
30 marca 2018 o 11:07Gzie wyniki badań białek?
T-BLOG
27 kwietnia 2018 o 11:43są linki w rankingu do badań
T-BLOG
5 czerwca 2018 o 12:10są zalinkowane w artykule 🙂 wystarczy nacisnąć na linki
Grzegorz
31 lipca 2018 o 15:27Co Ci po badaniach ? Biotech też pokazał cud cyferki a wyszło że jest doopa z tych cyferek
T-BLOG
14 września 2018 o 22:19mamy zgodę biotech usa na badanie ich białka – zobaczymy co pokaże 10/2018! 🙂
Wiesław
13 października 2018 o 09:00Nie ma to jak HI – TEC C6 24.9% w porcji niezawodny
Przemek
10 października 2019 o 17:41Lubisz beton to jedz to coś, piasek między zębami nie wiadomo co jeszcze……
Adam
17 kwietnia 2020 o 02:06Jaki beton. Super białko i super działanie
Łukasz A.
21 kwietnia 2020 o 23:51Korzystam z Biotech. Jestem bardzo zadowolony z jakości i właściwości.