Mango jakiego nie znacie - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Mango jakiego nie znacie

Mango jakiego nie znacie

 

Owoce tropikalne i nie codziennie widziane słodkie dary natury stanowią ostatnio gorący temat. Głównym tematem przewodnim jest oczywiście ich smakowitość i walory odżywcze. Trzeba przyznać, że taka opinia na temat tych owoców jest jak najbardziej trafna. W końcu dieta nie wiąże się tylko z rygorystycznym podejściem do odżywiania. Dzisiejszym tematem przewodnim będzie mango i jego mało znane właściwości.

 

Niejednokrotnie łączy się wartości odżywcze z korzyściami zdrowotnymi mango. Okazuje się, że długotrwałe stosowanie mango, może wpłynąć na funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawić jakość trawienia, zmniejszać ryzyko niektórych chorób cywilizacyjnych itp.

 

Mango samo w sobie jest bogate w liczne składniki mineralne jak[1]:

  • Witamina C,
  • Miedź,
  • Potas,
  • Mangan,
  • Magnez,
  • Witaminy z grupy B, głównie B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy
  • Witamina E.

 

W mango można znaleźć także małe ilości żelaza, selenu,  czy też fosforu.

 

Po pierwsze warto wspomnieć o mnogości związków o charakterze antyzapalnym. Mango bowiem charakteryzuje się wysoką zawartością niektórych roślinnych związków, wspomagających walkę ze stanem zapalnym.

Ze względu na szeroką gamę tych związków występujących w mango, warto wymienić raczej grupy głównych związków antyzapalnych. Są nimi magniferyna, katechiny, antocyjany, kwercetyna, kampferol, kwas benzoesowy itp. Można zatem zakładać, że oprócz obniżania stanu zapalnego, wynikającego z nadmiaru wolnych rodników, mango może wykazywać właściwości anty-starzeniowe, a więc tzw. anti-aging[2].

Zadbaj o zdrowie dzięki omega-3, D3 i K2MK7

Po drugie wzmacnianie odporności. Mango ze względu na bogactwo związków o działaniu antyzapalnym, stanowi świetne wsparcie układu odpornościowego. Zawdzięcza to chociażby obecności witaminy A, która posiada zdolność do skracania czasu infekcji i zmniejszania ryzyka ich nawrotów. Poza tym warto wspomnieć oczywiście o znanej witaminie C, która wspiera zdrowie organizmu, poprzez większą proliferację limfocytów, czyli komórek odpowiadających za deponowanie przeciwciał do zaprezentowanego patogenu. Dzieje się tak poprzez zwiększenie aktywności i liczebności białych ciałek we krwi. Wit E, również zawarta w mango, także wpływa na zmniejszenie ilości wolnych rodników, będących przyczyną powstałego stanu zapalnego[3].

 

Po trzecie, mango może wpływać na zdrowie serca. Właściwość ta jest definiowana przez obecność składników mineralnych takich jak magnez i potas, które regulując ciśnienie krwi wpływają na rytm serca i jego wydajność. Jeden ze składników zawartych w mango, czyli magniferyna wykazuje właściwości ochronne wobec nadmiaru wolnych rodników w okolicy komórek serca, co przyczynia się do obniżenia tego lokalnego, lecz niebezpiecznego stanu zapalnego. Odkrycia te wywołują nie lada zdziwienie, jednak należy jeszcze poczekać na większą ilość badań w tym zakresie. Na ten moment możemy przypuszczać, że mango może stanowić dobry element wspomagający pracę serca[4,5].

Warto także dodać, że mango ze względu na zawartość rozpuszczalnego błonnika oraz obecności enzymów z grupy amylaz, silenie przyczynia się do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego. Amylazy licznie występują w dojrzalszych owocach mango, odpowiadają one za rozkład węglowodanów, głownie disacharydów na glukozę i maltozę[6]. Stąd też dojrzalsze owoce mango są słodsze. Błonnik pokarmowy zawarty w mango jest typem rozpuszczalnego błonnika, który wykazuje potencjał we wsparciu osób cierpiących na zaparcia[7].

 

Na koniec warto dodać, że mango wykazuje również potencjał we wspieraniu zdrowia skóry i paznokci. Dzieje się tak ze względu na obecność witaminy C oraz A, a także retinoidów. Kompleks tych związków działa ujędrniająco  i wspomagająco na produkcję kolagenu, nadając także skórze sprężystości, a paznokciom połysku.

 

Antyoksydant długowieczności – Resveratrol

 

Podsumowanie

Niewątpliwie mango stanowi ciekawą słodką alternatywę dla powszechnie w Polsce występujących owoców. Stanowi ono ciekawy element wspomagający pracę przewodu pokarmowego, charakteryzuje się wysoką odżywczością. Może także wykazywać wysoki potencjał zdrowotny, w wielu obszarach, jednakże potrzeba na ten moment więcej danych i badań w tym zakresie, aby móc lepiej zakwalifikować ten owoc w sferze „leczniczej”.

 

Źródła:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/ndb/
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2008.00047.x
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26121194/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26069819/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28181586/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18656927/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29733520/

 

Dyplomowany dietetyk oraz trener przygotowania motorycznego. Na co dzień pomagam osobom z zaburzeniami hormonalnymi z naciskiem na funkcjonowanie tarczycy. Zajmuję się także żywieniem w kontuzjach. Zadbaj o swoje zdrowie i poznaj mnie dzięki specjalistycznym artykułom i pozostałych mediach, w których się udzielam :)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*