TOP 12 produktów w diecie osoby aktywnej - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

TOP 12 produktów w diecie osoby aktywnej

Każdy wysiłek fizyczny wymaga energii. Praca, czynności życia codziennego jak sprzątanie, zwykły spacer, a nawet nauka. Jakie produkty warte będą, aby wprowadzić je do swojego codziennego menu, w celu dostarczenia energii, ze zdrowych źródeł pokarmowych?

 

Wydatek energetyczny

Pomijając podstawową przemianę materii, największy wydatek energetyczny wykazujemy podczas uprawiania sportu, lub wykonywania ciężkiej pracy fizycznej. Podczas, gdy pragniemy zadbać o własne zgrabną figurę lub dobrą formę, nasz organizm pracuje na pełnych obrotach, angażując do tego każdą komórkę, od krwinek transportujących składniki odżywcze do narządów, aż po komórki skóry, które się rozciągają. Każda ta czynność wymaga od organizmu odpowiednich zasobów energetycznych i odżywczych. Tym samym, należy zadbać o prawidłową dietę, która dostarczy organizmowi energii oraz najpotrzebniejszych składników odżywczych, aby zwiększyć jego wytrzymałość, wydajność, poprawić jakość regeneracji, ale przede wszystkim, aby cieszyć się pełni zdrowia.

Odżywka białkowa w celu łatwego dostarczenia w diecie

Odżywianie – ważna rzecz

Bez odpowiedniej dawki energii oraz poszczególnych składników odżywczych, czyli dobrze dobranej diety, nasze wysiłki nie przyniosą wyczekiwanych efektów, a może nawet nie będzie nam się chciało zmotywować do dalszych działań. Każda aktywność fizyczna potrzebuje paliwa, które napędzi nas na siłowni, w terenie, lub nawet w codziennym życiu i pozwoli osiągać lepsze wyniki swojej pracy.

Dlatego właśnie poniżej znajdziecie top najlepszych produktów, dzięki którym wzmocnicie swoje ciało i umysł podczas intensywnych, wyczerpujących treningów, których celem jest zadbanie o zdrowie i zgrabną sylwetkę.

1. Owoce lasu

Jeżyny, jagody, maliny. To pyszne źródło przeciwutleniaczy, wspierające walkę z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami. Zbyt wysoki poziom wolnych rodników może prowadzić do stresu oksydacyjnego, a to z kolei do degradacji organizmu na poziomie komórkowym. Im ciemniejszy kolor mają owoce, tym większa liczba antyoksydantów, które wspierają umysł, zabezpieczają narządy wewnętrzne oraz dbają o wygląd skóry. Duży spadek poziomu przeciwutleniaczy występuje podczas wysokiej aktywności fizycznej oraz przez dietę ubogą w warzywa i owoce. Zapotrzebowanie na antyoksydanty zwiększa się wraz z wiekiem, dlatego w wielu przypadkach u osób niepokrywających zapotrzebowania organizmu na nie, można zauważyć wiotczenie mięśni, osłabienie koncentracji, a także problemy
z odpornością na choroby wirusowe i bakteryjne. Dlatego, aby zadbać o swoje zdrowie podczas treningów, należy wzbogacić posiłki lub zdrowe desery o to słodkie źródło drogocennych dla naszego organizmu przeciwutleniaczy.

 

2. Łosoś

dieta tluszczowa

Ten rodzaj słonowodnej ryby, to doskonałe źródło białka oraz jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy Omega-3 wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, co zabezpiecza układ sercowo-naczyniowy przed powstaniem chorób, które mogą zaistnieć nawet u aktywnych fizycznie osób.

Dodatkową zaletą spożywania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jest ich działanie wspomagające przemianę lipidów
i cukrów na energię potrzebną do treningu.

Z kolei białko, jest budulcem, więc należy do niezbędnych składników w celu budowy masy mięśniowej u osób trenujących sporty siłowe i wytrzymałościowe. Wspomaga ono również utrzymanie określonej masy ciała oraz wspiera regenerację organizmu po wysiłku. Łosoś to idealny dodatek do kanapek, makaronów i sałatek, dzięki niemu potrawy nabiorą soczystego i delikatnego smaku.

Prozdrowotne omega-3 od testosterone.pl – atrakcyjna cena

i wysoka jakość!

3. Rośliny strączkowe

Ciecierzyca, soczewica, fasola… itp – wybór jest ogromny. Rośliny strączkowe, to doskonałe źródło białka roślinnego, zalecanego szczególnie dla osób unikających mięsa w swojej diecie. Doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie diety dla osób trenujących. Pomagają w uzyskaniu odpowiedniej sylwetki i masy mięśniowej. Strączki, poprzez wysoką zawartość błonnika, pozwalają utrzymać uczucie sytości, dlatego ich spożywanie wspiera minimalizowanie ryzyka napadu głodu po intensywnych treningach. Każdy rodzaj roślin strączkowych, różni się nieco od innego zawartością witamin i składników mineralnych, a także wartością energetyczną. Wśród tych związków, najczęściej występują w tej kategorii produktów, można wyróżnić witaminy A, B, C, E, wapń oraz fosfor. Każdy z tych składników odżywczych pozytywnie wpływa na centralny układ nerwowy, co skutkuje utrzymaniem prawidłowego przesyłu informacji pomiędzy neuronami, wspiera utrzymanie prawidłowej kondycji komórek nerwowych, poprawę reakcji na bodźce zewnętrzne oraz ma wpływ na polepszenie procesów poznawczych. Rośliny strączkowe, mimo niewielkiego rozmiaru, są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz białka roślinnego.

Więcej na temat funkcji błonnika w artykule Wojtka!

Kompleks witamin B, o bardzo przemyślanym składzie!

4. Makarony 

Spaghetti, kokardki, wstążki, kolanka, razowe, wieloziarniste, z pszenicy durum…czyli doskonale znane nam makarony. Wysoka zawartość węglowodanów w tym produkcie zapewnia odpowiednie źródło energii dla osób uprawiających sport i pracujących fizycznie. Makaron jest doskonałym paliwem dla ciała i mózgu. Spożycie makaronu (ugotowanego „al dente”), zapewnia uczucie sytości przez długi czas, a dzięki zawartości skrobi w produkcie, glukoza w organizmie jest równomiernie uwalniana, co skutkuje ciągłym dostarczaniem energii do działania. Zawartość błonnika pokarmowego w produkcie pozwala usprawnić funkcjonowanie układu trawiennego. Dzięki różnorodności produktu na sklepowych półkach, można dostosować swoje upodobania smakowe do określonego rodzaju makaronu. Razowy, kukurydziany, gryczany, każdy pomaga utrzymać odpowiednie poziomy energii organizmu.

 

5. Banany

Ten znany wszystkim owoc, to doskonałe źródło witamin, składników mineralnych i elektrolitów. Zawarte w bananie elektrolity, pozwalają uzupełnić zapotrzebowanie organizmu w trakcie lub po intensywnym treningu, zapobiegając odwodnieniu, powstawaniu zaburzeń pracy układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Owoce bananowca zawierają magnez, fosfor oraz wapń, które działają pozytywnie na układ nerwowy i kostny, szczególnie w czasie wysokiego wysiłku psycho-fizycznego. Banany pozwalają utrzymać prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, co jest szczególnie ważne podczas treningów, upalnych dni czy w czasie gorączki, jednak należy pamiętać, że nie zastąpią one szklanki wody.

 

6. Warzywa kapustne

Warzywa zielonolistne, takie jak szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka czy kapusta pekińska, są bogate w przeciwutleniacze,
witaminy i składniki mineralne, które wesprą kondycję fizyczną i psychiczną sportowców. Każde z wymienionych warzyw zawiera odpowiednią dawkę składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witamina C czy K, magnez, żelazo, potas i wapń.  Codzienne spożywanie warzyw zielonolistnych wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację i reakcję na bodźce, obniża napięcie nerwowe oraz wspomaga procesy detoksykacyjne organizmu.

Zawartość magnezu i żelaza wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i przyczynia się do poprawy kondycji serca oraz naczyń krwionośnych, co zapewni odpowiedni transport składników odżywczych i tlenu do mięśni. Zaletą warzyw kapustnych jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera utrzymanie uczucia sytości, pozwala to zniwelować napady niekontrolowanego głodu. Zielone liście warzyw idealnie nadają się jako dodatki do potraw czy jadalna ozdoba talerza, ponadto stworzyć z nich można smaczne koktajle, surówki czy sałatki.

Magnez dla poprawnej kondycji serca i układu nerwowego

7. Orzechy

Wysoka zawartość białka i zdrowych tłuszczy sprawia, że orzechy są nieodłącznym składnikiem diety sportowców. Stosowane jako dodatek do potraw zawierających węglowodany, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi oraz zapewniają dłuższe ich przyswajanie przez organizm. Orzechy nie wpływają negatywnie na układ trawienny i są łatwo wydalane.  Orzechy zawierają wysoką dawkę błonnika, co przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania jelit i żołądka. Zawartość antyoksydantów, witamin, błonnika pokarmowego oraz pewnej ilości białka powodują, że orzechy są doskonałym dodatkiem do potraw dla osób borykających się
z nadwagą oraz nieodłącznym składnikiem diety sportowców oraz osób pracujących umysłowo.

 

Więcej na temat orzechów dowiecie się z artykułu Oskara – zapraszamy!

 

8. Produkty o wysokiej zawartości wody

Melony, rzodkiewki, szpinak, pomarańcze, maliny, truskawki itp., to tylko niektóre z produktów posiadających wysoką zawartość wody. Spożywanie ich nie tylko wspomaga nawodnienie i utrzymanie odpowiedniej gospodarki elektrolitowej organizmu, ale również  pozwala przyswoić wiele składników odżywczych. Działanie tego rodzaju produktów pozwala utrzymać kondycję fizyczną i psychiczną podczas intensywnych treningów czy upalnych dni, a wszystko w pyszny i zdrowy sposób.

 

9. Ziemniaki i Bataty

Oba produkty bogate są w witaminy A oraz C, które skutecznie wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i sprzyjają utrzymaniu zdrowego układu nerwowego oraz krwionośnego. Bulwy te, pomagają zadbać o kondycję serca, które jest szczególnie obciążone
w procesie treningu. Dodatkowo, ziemniaki i bataty wspomagają utrzymanie wysokiej odporności organizmu na wirusy i bakterie.

Maślan sodu – naturalne wsparcie układu pokarmowego.

10. Owies

Zazwyczaj spożywany w postaci owsianki, jest doskonałym źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, a co za tym idzie energii dla osób potrzebujących znacznych jej pokładów.Produkt wspomaga walkę z nadmiarem cholesterolu, którego zbyt wysoki poziom może doprowadzić do zaistnienia niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego. Owies wspomaga również proces odchudzania, dzięki działaniu potęgującemu uczucie sytości oraz budowanie zdrowych kultur bakterii. Wysoka zawartość witamin i  skł. mineralnych, sprawia, że owies, jest idealnym produktem w zbilansowanej diecie.

 

11. Oliwa z oliwek 

Jednonienasycone tłuszcze, które znajdują się w oleju z oliwek, posiadają właściwości przeciwzapalne. Działanie to przydatne jest dla osób uprawiających sport i poddających organizm dużemu wysiłkowi fizycznemu. Oliwa wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu ciśnienia oraz cholesterolu we krwi, co przekłada się na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, właściwości produktu, wspomagają centralny układ nerwowy, polepszając tym samym koncentrację i pamięć.

12. Wiśnie

Te pyszne owoce są pełne przeciwutleniaczy. Wiśnie, są bogatym źródłem witaminy C i antyoksydantów. Owoce te, wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami oraz poprawiają odporność na wirusy i bakterie.Prozdrowotne właściwości owoców wiśni wspomagają funkcje serca, usprawniają jego kondycję, uszczelniają naczynia krwionośne oraz wpływają na regulację poziomu cholesterolu we krwi. Sok z wiśni wspiera wytrzymałość tkanki mięśniowej i poprawia regenerację mięśni, obniżając częstotliwość, a nawet eliminując skurcze potreningowe mięśni. Wiśnie znane są ze swoich właściwości wspomagających zwalczanie stanów zapalnych, które mogą powstać po intensywnych ćwiczeniach. Owoce wiśni są bogate w witaminy, skł, mineralne oraz błonnik pokarmowy.

Hej! Od kilku lat jestem prawdziwą tropicielką nowości oraz dawno zapomnianych, ale wciąż aktualnych sposobów na fit życie. Kiedy nie pracuję, to czytam, chodzę, spaceruję z psem, biegam, skaczę, jeżdżę na rowerze i jem szpinak z gruszką i pietruszką.
Czy trenuję regularnie? Chciałabym! Za to wiem jak się odżywiać, żeby było zdrowo i wartościowo przy jednoczesnym zachowaniu szczupłej sylwetki. Dzielę się z Wami moją wiedzą człowieka aktywnego - zapraszam do lektury pozostałych moich artykułów - mam nadzieję, że Was zainspirują :)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*