Białko serwatkowe - pomocnik osoby aktywnej - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Białko serwatkowe – pomocnik osoby aktywnej

Białko serwatkowe – działanie, efekty, dawkowanie i skutki uboczne

 

Jednym z suplementów, które wspomagają budowę masy mięśniowej, jest białko serwatkowe. W skład produktu wchodzi pełnowartościowy aminogram, niezbędny do zajścia procesu syntezy białek (MPS). W niniejszym artykule sprawdzimy, jakie działania ma białko serwatkowe i jakich efektów możemy się spodziewać, kiedy zdecydujemy się na jego wdrożenie do diety.

Czym jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe jest suplementem diety stworzonym głównie dla sportowców. Produkt ten, ułatwić ma dostarczenie odpowiedniej ilości białka, niezbędnego w procesach regeneracyjnych organizmu czy też rozbudowy masy mięśniowej. Korzyści płynące ze spożywania białka serwatkowego na własnej skórze odczuwać będą: biegacze, kulturyści, rowerzyści, a tak naprawdę to każda osoba, która jest aktywna fizycznie.

 

Efekty po suplementacji białka serwatkowego

Po pierwsze suplement ten przyśpiesza proces regeneracji mięśni. Wymagający trening skutkuje wytworzeniem się w tkance mięśniowej uszkodzeń, które nazywane są mikrourazami. Do prawidłowej i szybkiej regeneracji mięśni, po wystąpieniu takiego zjawiska, konieczne jest dostarczenie do organizmu odpowiedniej dawki białka. Ze względu na to, że serwatka jest szybko przyswajalna, spowoduje to fakt, iż w krótkim czasie rozpoczną się procesy odbudowy uszkodzeń. Kolejnym plusem białka serwatkowego jest fakt, iż posiada ono aminogram zbliżony do białka ustrojowego, które występuje w organizmie, co wpływa na jego bardzo dobrą przyswajalność. Fakt ten powoduje, że suplement wspomagający dostarczenie odpowiedniej dawki protein,  jest tak ceniony wśród osób aktywnych.

 


Jak poprawnie rozbudowywać masę mięśniową autorstwa Wojtka

Jak dawkować białko serwatkowe

Według aktualnej literatury optymalną podażą białka, jaką zaleca się spożywać w ciągu doby u osób aktywnych fizycznie, jest od 1,6 do 2,2 gramów białka na jeden kilogram masy ciała, a w niektórych przypadkach nawet i więcej. To, jaką dawkę suplementu należy będzie użyć, zależy głównie od ilości białka w diecie dostarczanego z pożywienia oraz ogólnej jego podaży. Suplement ten, jak wspomniano powyżej, na celu ma wspomaganie w dostarczaniu odpowiedniej ilości tego składnika w diecie, dlatego też, nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile serwatki dziennie należy spożywać. Na pewno wartym wspomnienia jest fakt, iż nie powinna stanowić ona podstawy dostarczanego białka i raczej powinna być traktowana jako dodatek.

 

Czym jest synteza białek mięśniowych i jak ją zoptymalizować autorstwa Mikołaja

Skutki uboczne spożywania białka serwatkowego

Skutki uboczne po spożyciu tego suplementu diety nie występują często. Jednak u niektórych osób mogą się one pojawić. Po spożyciu białka serwatkowego mogą wystąpić problemy ze strony układu pokarmowego. Skutki te najczęściej zauważalne są u osób, które mają nietolerancję laktozy. Warto jednak pamiętać, że uczulenie na laktozę nie oznacza całkowitego wyeliminowania białka serwatkowego
z diety, gdyż na rynku istnieją produkty mające minimalną ilość lub zupełnie pozbawione są laktozy np. izolat białka serwatkowego (WPI) lub białka „Zero Lactose” .

 

Izolat Białka Serwatkowego od testosterone.pl

 

Ile zapłacimy?

Cena serwatki może być różna. Najczęściej wynika to z jej rodzaju i jakości. Najtańszy będzie koncentrat (WPC), który posiada nieco mniej białka w porcji, niżeli jego droższy odpowiednik jakim jest Izolat (WPI),który charakteryzować się będzie większą ilością białka, oraz mniejszą ilością tłuszczu i węglowodanów, czyli laktozy, mogącej powodować wymienione w poprzednim punkcie negatywne następstwa. Z kolei najdroższym białkiem serwatkowym okaże się hydrolizat (WPH) z izolatu białka serwatkowego, który charakteryzuje się tym, iż produkt został poddany „wstępnemu trawieniu”, przez co osoby borykające się z problemami od „strony jelitowej”, po spożyciu większej ilości białka, nie będą odczuwać takich następstw i będą mogły bezproblemowo wprowadzić tenże produkt do swej codziennej diety.

Izolat bez laktozy – dostępny tutaj!

Średni zakres cen za 700 g:

– Koncentrat białka serwatkowego  50 – 70 zł,

        

Izolat białka serwatkowego70 – 90 zł,

Hydrolizat z izolatu białka serwatkowego 100 – 120 zł.

 

Podsumowując

Suplement, jakim jest serwatka, w łatwy sposób, wspomoże osoby aktywne w dostarczaniu odpowiedniej ilości białka w diecie, które przyczynia się do odpowiedniej regeneracji i wielu innych procesów metabolicznych, odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo, produkt ten nie ma efektów ubocznych, wyjątkiem jedynie będzie nietolerancja, ale wiemy, że problem ten można ominąć, lub alergia na białka mleka, która powodować będzie, że produkt ten będzie należało wyeliminować z diety.

  • Patrycja W
    28 października 2018 o 17:06

    Przyjemne kompendium w pigułce :)!

    Odpowiedz
    • Redakcja
      29 października 2018 o 10:43

      Dziękujemy za pozytywną opinię 🙂

      Odpowiedz
  • Fruny
    29 października 2018 o 10:39

    Bardzo dobre ułatwienie dostarczania białka 🙂

    Odpowiedz
    • Redakcja
      29 października 2018 o 10:42

      Zgadzamy się, choć tak jak napisane jest w artykule – nie powinno ono stanowić głównego źródła białka w diecie :).

      Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*