Sok z białej kapusty - wsparcie w refluksie i wrzodach - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Sok z białej kapusty – wsparcie w refluksie i wrzodach

źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Badania na ludziach dotyczące wpływu soku z kapusty na zapobieganie wrzodom żołądka mają już kilkadziesiąt lat. Niektóre z nich sugerują, że witamina C, która znajduje się w soku z kapusty, może pomóc w zapobieganiu i leczeniu infekcji H. pylori w połączeniu z innymi metodami leczenia. Co ciekawe – korzenie picia soku z kapusty na wrzody żołądka mogą mieć nawet kilkaset lat.

 

Biała kapusta – zawartość witamin, składników mineralnych oraz polifenoli

Biała kapusta jest niskokaloryczna, jednocześnie gęstoodżywcza. W składzie zawiera między innymi pokaźne ilości witaminy C, która niezbędna jest do prawidłowej pracy układu odpornościowego, aby wygrywać z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Co jeszcze zawiera tytułowe warzywo? Między innymi jest to karoten, który między innymi działa przeciwnowotworowo, biotynę, która ma ścisły związek z kondycją włosów, skóry oraz paznokci, jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy, cynk, który ma działanie antybakteryjne, ale także niezbędny jest dla tarczycy, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo – element gospodarki czerwonokrwinkowej. Główne witaminy, które występują w kapuście to:A, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz oczywiście wymieniona już wcześniej witamina C.

Jednym z ważniejszych składników odżywczych zawartych w kapuście jest polifenol sulforafan – związek o silnym potencjale antyoksydacyjnym, czyli zmniejszającym ryzyko wystąpienia nowotworu. Kapusta obfituje również w kwas foliowy, czyli składnik bardzo ważny u kobiet starających się o dziecko oraz już będących w ciąży.

Może pomóc w leczeniu wrzodów

Badania nad wpływem soku z kapusty na wrzody żołądka obejmują głównie starsze badania na ludziach i nowsze badania na zwierzętach.

 

Badania na ludziach

Starsze badania sugerują, że sok z kapusty może pomóc w leczeniu wrzodów żołądka u ludzi. W badaniu przeprowadzonym w 1949, naukowcy podawali świeży sok z kapusty uczestnikom z wrzodami żołądka i mierzyli średni czas potrzebny do zagojenia się wrzodów. Naukowcy donieśli, że sześciu uczestników, którym podano sok z kapusty, doświadczyło średniego czasu gojenia się wrzodów żołądka (GUHT) wynoszącego 7,3 dnia. Dla porównania, istniejąca w tym czasie literatura sugerowała, że średni GUHT w odpowiedzi na standardowe leczenie medyczne wynosił 42 dni.

Późniejsze badania opublikowane w 1952 r.  i w 1956 r. wykazały podobne wyniki. Naukowcy w obu badaniach zauważyli, że sok z kapusty lub skoncentrowany sok z kapusty pomógł znacznie skrócić czas gojenia się wrzodów trawiennych, w tym wrzodów żołądka. Należy zauważyć, że w każdym z trzech badań wymienionych w tej sekcji brał udział ten sam główny badacz. Ponadto naukowcy nie przeprowadzili żadnych nowszych badań dotyczących wpływu soku z kapusty na wrzody żołądka u ludzi. Wiele z tych badań powołuje się na witaminę, którą naukowcy nazywają „witaminą U”. Jej naukowa nazwa to chlorek metylometioniny sulfonium lub S-metylometionina sulfonium (sulforafan). Naukowcy wierzyli, że może ona zmniejszyć stan zapalny i pomóc w leczeniu wrzodów.

Karnozynian cynku – wsparcie regeneracji stanów zapalnych jelit i nie tylko – KUP TUTAJ

 

Więcej na temat karnozynianu cynku przeczytasz tutaj

Badania na zwierzętach

W badaniu przeprowadzonym na zwierzętach w 2011 r. zbadano wpływ wyciągu z kapusty na wrzody żołądka u szczurów. Naukowcy podzielili szczury na dwie grupy i jednej podawali ekstrakt z kapusty (CE), a drugiej lek „omeprazol”, który jest standardowym lekiem na wrzody żołądka u ludzi. Naukowcy donieśli, że ekstrakt z kapusty miał hamujący wpływ na powstawanie wrzodów żołądka u szczurów.

Następnie w badaniu na zwierzętach z 2014 r. zbadano wpływ ekstraktów z czosnku i kapusty na wrzody żołądka u szczurów. Zgodnie z wynikami, zarówno ekstrakty z czosnku, jak i kapusty zwiększyły wartość pH soku żołądkowego, czyniąc go mniej kwaśnym. Oba ekstrakty wydawały się również powodować zmniejszenie całkowitej kwasowości żołądka, objętości soku żołądkowego i wielkość wrzodów żołądka

Ważne jest, aby pamiętać, że oba badania w tej sekcji były badaniami na zwierzętach, a naukowcy muszą jeszcze ustalić, czy efekty mają również zastosowanie do ludzi.

 

Jak przygotować sok z kapusty

Badania dotyczące stosowania soku z kapusty na wrzody żołądka nie dostarczają wielu informacji na temat dawkowania w zapobieganiu lub leczeniu wrzodów żołądka. Jedno z wczesnych badań sugeruje, że osoba powinna pić litr dziennie, ale specjaliści medyczni nie potwierdzili jeszcze tego. Sok z kapusty można przygotować za pomocą sokowirówki lub blendera. Połączenie soku z kapusty z owocami lub innymi warzywami może pomóc poprawić smak.

Każdy, kto rozważa wypróbowanie soku z kapusty na wrzody żołądka, powinien skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania porady i wskazówek. Wszelkie możliwe zagrożenia lub skutki uboczne stosowania soku z kapusty chociaż wielce prawdopodobne, że nie spowoduje on znaczących problemów u większości osób. Jednakże, osoby cierpiące na schorzenia podstawowe powinny porozmawiać z lekarzem na temat dodania soku z kapusty do swojej diety. Niektóre pokarmy i suplementy diety mogą nasilać niektóre choroby lub kolidować z przyjmowanymi lekami.

 

Inne metody leczenia wrzodów żołądka

Osoba z wrzodami żołądka prawdopodobnie będzie potrzebować jakiejś formy interwencji medycznej. Według American College of Gastroenterology (ACG), większość osób wymaga leków zwanych inhibitorami pompy protonowej (IPP). Leki te zmniejszają produkcję kwasu żołądkowego, umożliwiając w ten sposób zagojenie się wrzodu żołądka.

Inne możliwe opcje leczenia wrzodów żołądka obejmują:

  • przyjmowanie antybiotyków w celu leczenia zakażeń H. pylori,
  • zaprzestanie stosowania niektórych leków, takich jak niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ),
  • procedury leczenia krwawiącego wrzodu, takie jak zastrzyki, kauteryzacja lub zaciskanie.

Glutamina spożywana na czczo wspiera regenerację śluzówki żołądka i jelit – KUP TUTAJ

Często zadawane pytania

Poniżej znajdują się odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące wrzodów żołądka.

Ile soku z kapusty powinienem pić na wrzody żołądka?

Niektóre wczesne badania sugerują, że spożywanie litra soku z kapusty dziennie pomaga leczyć wrzody żołądka. Nie ma jednak wystarczających badań potwierdzających tę tezę. Każdy, kto rozważa dodanie soku z kapusty do swojej diety, powinien skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania porady.

Jak długo sok z kapusty leczy zapalenie żołądka?

W badaniu z 1949 r. badającym wpływ soku z kapusty na wrzody żołądka odnotowano wyleczenie w ciągu około 7 dni.

 

Czy sok z kapusty może wyleczyć wrzody?

Starsze badania sugerują, że sok z kapusty może pomóc w leczeniu wrzodów żołądka. Jednak naukowcy muszą jeszcze potwierdzić te odkrycia za pomocą wysokiej jakości randomizowanych, kontrolowanych badań (RCT) z udziałem ludzi. Obecnie nie jest jasne, czy i w jakim stopniu sok z kapusty wpływa na wrzody żołądka u ludzi oraz jakie dawki są wymagane.

 

Jaki jest najszybszy sposób na wyleczenie wrzodów żołądka?

Każdy, kto doświadcza objawów wrzodów żołądka, powinien udać się do lekarza w celu postawienia diagnozy. Lekarz będzie pracował nad ustaleniem przyczyny wrzodów żołądka i wykorzysta te informacje do określenia najbardziej skutecznego leczenia.

 

Podsumowanie

Wrzody żołądka to otwarte owrzodzenia w wyściółce żołądka. Mogą one powodować piekący ból w żołądku, wraz z innymi objawami żołądkowymi, takimi jak niestrawność, zgaga i refluks żołądkowy. Niektóre starsze badania z lat 40. i 50. sugerują, że picie soku z kapusty może pomóc w leczeniu wrzodów żołądka. Brakuje jednak nowszych badań dotyczących wpływu soku z kapusty na wrzody żołądka u ludzi. Każdy, kto doświadcza objawów wrzodów żołądka, powinien udać się do lekarza w celu postawienia diagnozy i odpowiedniego leczenia. Może również porozmawiać z lekarzem na temat alternatywnych opcji leczenia, w tym picia soku z kapusty. Osoby z chorobami podstawowymi powinny zawsze skonsultować się z lekarzem przed dodaniem nowych pokarmów lub suplementów do swojej diety.

 

Literatura:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1643665/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1521464/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1532869/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13009468/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22147134/
  6. https://www.researchgate.net/publication/264934441_Effect_of_garlic_and_cabbage_on_healing_of_gastric_ulcer_in_experimental_rats
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622700/

Jestem certyfikowanym dietetykiem po studiach wyższych z wieloma ukończonymi kursami.

Zagłębiam się głownie w tematykę odżywiania sportowców, ale nie tylko. Prowadzę osoby także pod kątem dietoterapii przewodu pokarmowego (SIBO, IMO, SIFO, IBS, H.pylori, NChZJ) oraz układu hormonalnego.

Promuję zdroworozsądkowe podejście do sposobu żywienia, sportu, ale także zdrowia publicznego starając się przekazać wiedzę w sposób zrozumiały dla każdego.

Oprócz dietetyki kocham aktywność fizyczną i prowadzę podopiecznych pod kątem treningu ukierunkowanego na kształtowanie sylwetki.

Uwielbiam gotowanie i cenię sobie dobre jedzenie.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*