Witamina D - stanowi grupę 3 związków o budowie sterodidowej jak: cholekalcyferol, ergokalcyferol, 25-hydroksycholekalcyferol. Problemem z uzupełnieniem witaminy D w organiźmie jest fakt, że nie występuję ona w produktach żywnościowych w dużych dawkach, trudno jest więc znależć produkt, który skutecznie by wspierał jej poziom w naszym odżywianiu. Jej niewielkie ilości możemy znależć w produktach zwierzęcych. Witamina D charakterzyzuje się odpornością na wysokie temperatury oraz jest odporna na promienie UV. W organiźmie człowieka syntetyzowana jest właśnie przy udziale promieni słonecznych, dlatego ważna jest suplementacja witaminą D w okresie jesienno-zimowym gdy brakuję słońca, a wiekszość dni jets pochmurnych. W organiźmie pełni rolę regulatora gospodarki wapniowej, dba o prawidłowy rozwój kości i wzrost, wspiera prawidłowy rozwój uzębienia. Dodatkowo bierze udział w syntetyzowaniu ważnych hormonów w tym testosteronu. W suplementacji sportowej jej zastosowanie jest coraz bardziej popularne i świadomość sportowców odnośnie jej przydatności wzrasta. Dawkowanie: 5-10ug na dobę