Glutamina czyli L-glutamina jest najczęściej występującym aminokwasem w mięśniach. Ponad 61% mięśni szkieletowych składa się z glutaminy. Glutamina zawiera również 19% azotu, co sprawia, że jest głównym transporterem azotu do komórek mięśniowych.
Podczas intensywnego treningu poziom glutaminy znacznie spada, co zmniejsza siłę, wytrzymałość oraz utrudnia regenerację. Powrót glutaminy do pierwotnego stanu zajmuje nawet do 6 dni. Glutamina odgrywa kluczową rolę w syntezie białek. Suplementacją glutaminą można zminimalizować rozpad mięśni oraz poprawę metabolizmu białek.
Glutamina odgrywa kluczową rolę w metabolizmie białek, zwiększaniu objętości mięśni i anty-katabolizmu. Glutamina poprawia zdolność organizmu do wytwarzania hormonu wzrostu, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej i przyrosty mięśni. Zdolność anty-kataboliczna zapobiega rozpadowi tkanki mięśniowej.
Glutamina jest szczególnie przydatna podczas redukcji tkanki tłuszczowej bez utraty masy mięśniowej. Jest ona potrzebna w celu uzyskania optymalnej wydajności organizmu. Wspiera poprawną pracę jelit oraz układu odpornościowego. Posiada zdolność do naprawy nieszczelnego jelita dzięki zachowaniu integralności strukturalnej jelita. Suplementacja glutaminą promuje pozytywny bilans azotu i zapobiega utracie mięśni. Pomaga utrzymać objętość komórek oraz ich nawodnienie. Przyśpiesza gojenie się ran i regenerację organizmu. Ostatnie badania wykazały, że glutamina może zwiększyć produkcję hormonu wzrostu o 400%. Glutamina ma również wpływ na leczenie wrzodów. Codzienne przyjmowanie glutaminy przez 4 tygodnie leczy 92% choroby wrzodowej.
Mimo że glutamina jest bardzo ważnym elementem suplementacji podczas budowania tkanki mięśniowej, jej przeznaczenie i właściwości sprawiają, że może być również stosowana podczas usprawniania czynności jelit oraz poprawie odporności immunologicznej. Glutamina jest uwalniana do krwiobiegu i transportowana do wątroby, nerek, jelita cienkiego i komórek układu odpornościowego, w których odgrywa inną, ważną rolę.