Ketoza (dieta ektogeniczna) – jeden z systemów żywienia, w którym przyjmuje się codziennie
duże ilości tłuszczu, umiarkowane lub małe białek i bardzo małe węglowodanów.
Ketoza jest to stan, w którym stężenie ciał ketonowych jest znacznie wyższe niż przeciętnie. Ciała
ketonowe są alternatywnym źródłem energii dla organizmu, gdy brak mu tej, pozyskiwanej z
glukozy. Duża ilość węglowodanów i co za tym idzie wyrzut insuliny, sprawiają, że owych ciał jest
niewiele. Gdy brakuje glukozy organizm rozpoczyna większą produkcję pochodzących z tłuszczy
ketonów. Z nich właśnie organizm pozyskuje podstawową cząsteczkę energetyczną, jaką jest ATP
(adezyno-tri-fosforan).
Aby wejść w stan ketozy należy:
- Utrzymać niski poziom cukru – sprzyja to ketogenezie (wytwarzaniu ciał ketonowych w
wątrobie, w przebiegu cyklu Krebsa); niski poziom nie oznacza jednak całkowitego braku
węglowodanów w diecie. Dla prawidłowego funkcjonowania mózgu należy dostarczać 50 g
węglowodanów na dobę, chociaż wiele osób będzie w stanie utrzymać stan ketozy mimo nieco
większego spożycia - w niektórych przypadkach nawet 200 g na dobę. Najczęściej spożywa się
je przed snem, co pozytywnie wpływa na jakość snu i regenerację,
- Dbać odpowiednią dostępność tlenu,
- Dbać o kondycję mitochondriów.
Suplementami, które są popularne wśród osób będących na diecie tłuszczowej są:
- BHB usprawniające produkcję ciał ketonowych,
- Olej MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe), który jest szybkim źródłem energii, gdyż
wchłaniany jest bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby, żyłą
wrotną.