Witamina D3 jest rozpuszczalna w
tłuszczu. Jest jednym z 24 mikroelementów istotnych dla przeżycia człowieka. Słońce jest jej głównym naturalnym źródłem, ale
witamina D występuje również w rybach i jajach. Jest również dodawany do produktów mleczarskich.
Dodatkowa
witamina D wiąże się z szerokim spektrum korzyści w tym zwiększonych funkcji kognitywnych, zdrowia układu immunologicznego, zdrowia kości i dobrego samopoczucia. Suplementacja może również zmniejszyć ryzyko raka, choroby serca, cukrzycy i stwardnienia rozsianego. Osoby z niedoborem
witaminy D mogą również doświadczyć zwiększonego poziomu testosteronu po suplementacji.
Ciało wytwarza
witaminę D z
cholesterolu, pod warunkiem, że jest wystarczająca ilość światła UV przed działaniem promieni słonecznych.
Większość ludzi nie ma niedoboru
witaminy D, ale nie ma też optymalnego poziomu
witaminy D. Ze względu na wiele korzyści zdrowotnych
witaminy D, zalecana jest suplementacja, jeśli nie występuje optymalny poziom w organizmie.
-
w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu
-
w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
-
w utrzymaniu zdrowych kości
-
w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
-
w utrzymaniu zdrowych zębów
-
w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
-
bierze udział w procesie podziału komórek
Skład
Zawartośc w 1 kropli (około 0.028 ml)
Ilość porcji: około 1071
Witaminy D3 (
cholekalcyferol a) (z lanoliny) 1000 IU