SOJAVIT 85 to dietetyczny środek spożywczy zawierający najwyższej jakości izolaty białek sojowych, które obfitują w izoflawony, bardzo aktywne substancje o korzystnym wpływie na organizm człowieka.
W jaki sposób izoflawony hamują powstawanie niebezpiecznych zmian w organizmie
Izoflawony posiadają zdolność zakotwiczania się w miejscach, z którymi wiążą się żeńskie hormony - estrogeny. W ten sposób substancje te ograniaczją nadmierne oddziaływanie estrogenów na tkanki, których wysoka aktywność koreluje z powstawaniem nie-korzystnych zmian. Izoflawony sojowe hamują jednocześnie powstawanie wolnych rodników, uszkadzających komórki.
Dlaczego OLIMP SOJAVIT 85 warto stosować w okresie menopauzy
Izoflawony sojowe oddziałują na organizm podobnie jak żeńskie hormony - estrogeny, stąd często określa się je mianem fitoestrogenów. Kiedy w okresie klimakterium spada poziom żeńskich hor-monów w organizmie, fitosterogeny po cześci zastępują ich działanie zapobiegając uderzeniom gorąca, poceniu się, bezsenności, nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Jak białko sojowe stabilizuje kościec
Zawarte w białku sojowym fitoestrogeny hamując rozkład kości, a także pobudzają aktywność osteoblastów - komórek kościotwórczych. Zwiększone spożycie białka sojowego może więc w istotny sposób hamować proces utraty masy kostnej.
W jaki sposób białko sojowe przeciwdziała niekorzystnym zmianom w układzie krążenia
Białko sojowe wywiera wielokierunkowy wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Zawarte w nim aktywne składniki hamują utlenianie tłuszczów w krwiobiegu oraz wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie jego produkcji przez organizm.
Czy białko sojowe może wpływać korzystnie na skład ciała
Białko sojowe nie tylko pełni określone funkcje ochronne. Zawiera także pełen zestaw aminokwasów - specjalnych cegiełek budujących tkankę mieśniową. Sprawdza się więc doskonale w diecie osób aktywnych fizycznie oraz sportowców, którym zależy na utrzymaniu odpowiedniego poziomu masy mięsniowej. Białko sojowe także skutecznie zabezpiecza ciało przed utratą jędrności w okresie stosowania kuracji odchudzających.
Wartość odżywcza |
w 100g |
1 porcja (35g) |
Wartość energetyczna |
1550 kJ/ 371 kcal |
543kJ / 130 kcal |
Białko |
85 g |
29,75 g |
0,98 g |
0,34 g |
|
w tym cukry |
0,1 g |
0,03 g |
Tłuszcz |
3 g |
1 g |
0,3 g |
0,1 g |
|
0 g |
0 g |
|
Sód |
1,4 g |
0,5 g |
500 mg |
175 mg |
|
115 mg |
40 mg |
|
70 mg |
24 mg |
|
20 mg |
7 mg |
na 100g |
1 porcja (35g) |
|
łącznie: |
85000 mg |
29750 mg |
w tym: |
||
L-kwas glutaminowy |
16096 mg |
5634 mg |
*/**L-leucyna |
6947 mg |
2431 mg |
L-kwas asparaginowy |
9779 mg |
3423 mg |
*L-lizyna |
5301 mg |
1855 mg |
4333 mg |
1516 mg |
|
*/**L-walina |
4236 mg |
1483 mg |
*/**L-izoleucyna |
4163 mg |
1457 mg |
*L-treonina |
3231 mg |
1131 mg |
L-alanina |
3631 mg |
1271 mg |
L-seryna |
4393 mg |
1538 mg |
*/***L-fenyloalanina |
4357 mg |
1525 mg |
***L-tyrozyna |
3159 mg |
1106 mg |
6354 mg |
2224 mg |
|
L-glicyna |
3522 mg |
1233 mg |
*L-metionina |
1144 mg |
400 mg |
L-histydyna |
2178 mg |
762 mg |
L-cysteina |
1089 mg |
381 mg |
*/***L-tryptofan |
1089 mg |
381 mg |
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
SPOSÓB UŻYCIA
Spożywać 1-3 porcji dz. jako napój regenerujący i odżywczy o dowolnej porze, szczególnie przed i po wysiłku. 1 porcję preparatu (35 g 115 jednostek miarki Olimp lub 6 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w 200ml wody.
SKŁADNIKI
99,2% izolat białka sojowego, lecytyna, acesulfam K, sukraloza, cyklaminian sodu - substancje słodzące, guma ksantanowa zagęstnik, witaminy (kwas askorbinowy wit.C, octan tokoferolu wit. E, niacyna, biotyna, octan retinolu wit. A, pantotenian wapnia, chlorowodorek pirydoksyny- wit. B6, cholekalcyferol wit. D3, kwas foliowy, tiamina wit. B1, ryboflawina wit.B2, cyjanokobalamina wit. B12), winian L-karnityny substancja wzbogacaja.