Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP   Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy b6, która […]

Czytaj dalej…

Saccharomyces boulardii – twój wszechstronny pomocnik

WSTĘP Probiotyki to żywe bakterie, które w jakiś sposób muszą przynosić korzyści zdrowotne człowiekowi. Jednymi z tych, które dają największe benefity i koniecznie musisz poznać ich działanie są Saccharomyces boulardii – tropikalny gatunek bakterii probiotycznych. Większość ludzi nie do końca wie jakie konkretne działanie przynosi suplementacja nimi. Jak się okazuje nie dają one tylko jednego […]

Czytaj dalej…

Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP   Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy b6, która […]

Czytaj dalej…

Saccharomyces boulardii – twój wszechstronny pomocnik

WSTĘP Probiotyki to żywe bakterie, które w jakiś sposób muszą przynosić korzyści zdrowotne człowiekowi. Jednymi z tych, które dają największe benefity i koniecznie musisz poznać ich działanie są Saccharomyces boulardii – tropikalny gatunek bakterii probiotycznych. Większość ludzi nie do końca wie jakie konkretne działanie przynosi suplementacja nimi. Jak się okazuje nie dają one tylko jednego […]

Czytaj dalej…