Fakty i Mity
Napoje energetyczne ostatnio podbiły świat. Wiele osób po nie sięga, gdyż są łatwo dostępne i mają pobudzające działanie. Pewna część
Czym są lektyny? „Lektyny (lectins) są nazywane również jako: hemaglutyniny, fitohemaglutyniny, fitoaglutyniny, fitozyny. Odkrywcą lektyn jest osoba, która ma
Kiedy mówi się o odchudzaniu większość osób ma w głowie obraz skrupulatnego liczenia kalorii lub jedzenia samej sałaty. Społeczeństwo z
Bardzo często można usłyszeć hasło pod tytułem „ujemne kalorie”. Co to jest? Na czym to polega? A głównie: czy to
Suplementacja, to nadal gorący temat. W świecie fitnessu krąży wiele suplementów, które tak naprawdę nie mają jakiegokolwiek działania, a nadal
Jest to druga część wcześniejszego wpisu, który po części opisał jak istotnym elementem i prawidłowego funkcjonowania organizmu jest oczerniana z
Choć tkanka tłuszczowa jest niezbyt chcianym elementem naszego ciała to warto mieć świadomość, iż pełni ona szereg ważnych funkcji, które
W poprzedniej części omówiliśmy sobie negatywny wpływ HCA i WWA na zdrowie człowieka i dlaczego są takie niebezpieczne. W związku
Wokół śniadania, a raczej jego spożywania wciąż pojawia się wiele pytań i wątpliwości. Zwolennicy mimo upływającego czasu i wielu obserwacji w
Śniadanie – posiłek, wokół którego powstało jak do tej pory mnóstwo mitów i wątpliwości. Część osób, dbających o zdrowie i
Dieta redukcyjna nie musi się wiązać z dużym obciążeniem dla organizmu. Jest wiele sposobów schudnięcie, które są skuteczne, a jednocześnie
Ketoza – słowo kluczowe związane z jednym z systemów żywienia, który w ostatnich latach rośnie w swojej popularności. Niestety, brak
Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy
Największy problem przy rozpoczęciu swoich noworocznych postanowień często stanowi wzór do wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Jest ich mnóstwo! Jakiego użyć? Czy
Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło
Wiele osób postrzega białko tylko i wyłącznie przez pryzmat budowania masy mięśniowej. Pogląd ten jest bardzo mylny i pokazuje, iż
Od małego słyszy się „spożywaj dużo błonnika”, ale nie mówi się co to właściwie jest, jak to działa i ile
Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób odżywiania. Czym jest cholesterol? Cholesterol jest
Mamy zimę, a co za tym idzie – większość ludzi jest na masie. W tym okresie nie musimy nosić krótkich
W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”,
Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak
Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł