Zdrowe produkty dietetyczne
Na pewno każdy z was zetknął się z tematyką ziół. Mamy czy babcie od wielu lat hodują, kupują zioła. Zazwyczaj
Photo by Katie Smith on Unsplash Gruczoł tarczycy jest kluczowym organem endokrynnym, który reguluje procesy fizjologiczne istotne dla utrzymania
Photo by kimi lee on Unsplash Historycznie rośliny lecznicze były wykorzystywane zarówno do leczenia, jak i zapobiegania różnym chorobom.
Obrazek wyróżniający: Christin Hume Astaksantyna jest szeroko rozpowszechniona w organizmach morskich, w tym w skorupiakach takich jak krewetki i
Od kilku lat coraz więcej mówi się o wpływie diety na różne obszary życia. Większa świadomość konsumentów, a także liczniejsze
Obraz Pexels z Pixabay Za danych czasów rośliny strączkowe były jednymi z często spożywanych pokarmów na stołach Polaków. Z czasem
Czym jest żelatyna? Żelatyna jest białkiem pochodzącym z kolagenu, materiału znajdującego się w kościach, chrząstkach i skórze zwierząt, który jest
Photo by Rezel Apacionado on Unsplash Ludzki przewód pokarmowy jest uważany za jeden z najgęściej zaludnionych ekosystemów na naszej
Zioła to najlepsze i najtańsze lekarstwa jakie mamy na wyciągnięcie ręki! Z ich prozdrowotnych właściwości korzystali nasi dziadkowie i pradziadkowie.
Obraz _Alicja_ z Pixabay Roślina ta wcześniej była bardziej popularna niż obecnie, jednak ze względu na liczne odkrycia wobec jej
Wytyczne dotyczące zdrowego odżywiania są teoretycznie proste. Jeść dużo warzyw, owoców, sięgać po wartościowe źródła białek i tłuszczy, pełnoziarniste pieczywo,
Intensywne ćwiczenia pomagają wzmacniać zdrowie serca, powodować utratę wagi i poprawiać ogólną sprawność, ale poprzez wysiłek fizyczny pocimy się tracąc
Głównym celem żywienia w sporcie jest zapewnienie odpowiedniego balansu energetycznego, potrzebnego do wykonania określonych, specyficznych czynności ruchowych o konkretnym obciążeniu
Lecytyna sojowa to naturalny składnik pochodzący z nasion soi. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym fosfolipidy, które odgrywają kluczową
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) staje się wiodącą przewlekłą chorobą wątroby na świecie. NAFLD jest postrzegana jako wątrobowa manifestacja zespołu metabolicznego
ŹRÓDŁO ZDJĘCIA: yelenayemchuk-gettyimages-649043924-jpg Nie da się ukryć – UWIELBIAMY CZEKOLADĘ! Firma E.Wedel informuje, że statystyczny Polak w ciągu roku konsumuje
Wyobraźmy sobie sytuacje, w której z dnia na dzień banany znikają ze świata, a razem z nimi ulubione omlety na
Oregano kojarzone jest głównie jako jedna z niezbędnych przypraw do pizzy – a kto z Nas jej nie lubi? Dlatego
Jedzenie kompulsywne (BED – binge eating disorder) to zaburzenie odżywiania, które tak jak bulimia oraz anoreksja należy do chorób cywilizacyjnych. Liczba
Tłuszcze obok węglowodanów i są jednym z podstawowych składników odżywczych. Oleje roślinne dostarczają nie tylko energię, ale są również nośnikami
Wśród natury nieustannie poszukiwane są związki wykazujące pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Do tej pory odkryto już wiele cennych
Substytuty mleka, wytworzonych na bazie surowców roślinnych są coraz bardziej popularne. Mleka roślinne są alternatywą dla wegan, a także osób,
Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na
Adaptogeny, a więc zioła wykazujące pozytywne efekty jak sama nazwa wskazuje przyzwyczajające organizm do stresorów środowiskowych. Przy wyborze odpowiedniego adaptogenu,
Wśród obiegowej opinii, dosyć często można zderzyć się ze stwierdzeniem, które mówi, iż konsumpcja owoców nie powinna iść w parze
źródło: https://simplifaster.com/articles/gluten-free-diet-athlete/ Coraz więcej się słyszy, że osoby aktywne fizycznie, czy grupy sportowców wykorzystują alternatywny sposób żywienia jako odmianę od
W dobie zwiększającej się populacji na świecie, a co za tym idzie, większego zapotrzebowania na żywność, przy jednoczesnym zmniejszaniu się
Często można spotkać się z opinią, iż należy spożywać owoce, zaś trzeba unikać wytworzonych z nich soków, głównie z uwagi na zawarty w nich cukier.
Obrazek główny: Rozmaryn: Hans (Pixabay.com) Rozmaryn znany jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak niewiele osób wie, że
Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. Zielona herbata, za sprawą dużej ilości antyoksydacyjnych polifenoli w zielonej herbacie wykazuję wyjątkowo korzystne
Obraz Faustas Grigutis z Pexels Wiele osób kojarzy pigwę, wie, że jest to jedna z rodzimych roślin, ale na
Obraz z freepik Z chemicznego punktu widzenia witamina B1 (tiamina) to heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay Tapioka zyskała popularność za sprawą napoju bąbelkowego na bazie herbaty- Bubble tea. Jednak wykorzystać ją
Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np. acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko