Dietetyka
Źródło zdjęcia: karsten-winegeart-0Wra5YYVQJE-unsplash-scaled.jpg Masa mięśniowa stanowi około 40% całkowitej masy ciała, spełniając przy tym fundamentalną rolę w utrzymaniu postawy
Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy
źródło zdjęcia: howtogym-S9NchuPb79I-unsplash Jednym z mniej znanych suplementów ergogenicznych o niezwykle wysokim potencjale jest wodorowęglan sodu. Jego mniejsza popularność może
Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od
Każdy z nas chce cieszyć się piękną cerą, bez żadnych wyprysków i pełną blasku. Dieta szczególnie wpływa na stan skóry.
Wzdęcia – co warto wiedzieć? Wyjątkowo często ostatnio notuje się wizyty u specjalistów gastroenterologów w związku z dokuczliwym problemem jakim
Pojęcia „zgaga” oraz „refluks” są na pewno każdemu z nas znane. Słyszy się o tym w mediach, w środkach masowego
Źródło zdjęcia: https://przychodnia.pl/psychiatria_praktyczna/Niektore_wazniejsze_leki_przeciwdepresyjne/ Większość z nas kojarzy lit z leczeniem chorób psychicznych, takich jak choroba dwubiegunowa i mania lub
Większość osób, która trenuje na siłowni i zaczyna się interesować zdrowym stylem życia również wpada w ten cały „wir” liczenia
O zaburzeniach żołądkowo-jelitowych miałem okazję wspomnieć ostatnio nieco w tekście poświęconym ogółowi populacji, problematyce wyjazdów, zmian mikrobiomu etc. Dziś Waszą
Stosowany model żywienia wraz z wybranymi elementami stylu życia z pewnością wpływają na gęstość mineralną kości. W zależności od etapu
Zaczęły się wakacje, a co za tym idzie odkrywamy nasze ciała. Na plaży nosimy stroje kąpielowe. Każdy z nas chce
Apollo’s Hegemony znowu punktuje! Tym razem metodą HPLC (wysokosprawną chromatografią cieczową), która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, przebadany został
Niepłodność żeńska i męska Niepowodzenia w kwestii rozrodu stanowią coraz większy problem medyczny, coraz więcej par zgłasza się do
Obraz Siva prasad z Pixabay Gymnema sylvestre/ gurmar (niszcząc cukier) jest rośliną stosowaną w medycynie ajurwedyjskiej ponad 2000 lat
Obraz mohamed Hassan z Pixabay Niemarnowanie żywności to jedna z ważniejszych rzeczy nie tylko z ekologicznego, ale i ekonomicznego.
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay Tapioka zyskała popularność za sprawą napoju bąbelkowego na bazie herbaty- Bubble tea. Jednak wykorzystać ją
Źródło zdjęcia: https://www.pinterest.fr/pin/2603712261351686/?send=true Mięśnie wielostawowe to mięśnie, które przecinają (czyli w jakiś sposób przechodzą) więcej niż jeden staw. Myślę,
Węglowodany w odniesieniu do znaczącej ilości sportów są podstawowym źródłem energetycznym. Oznacza to, że przemiany energetyczne cukrów warunkują optymalne zdolności
Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np. acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
5-hydroksytryptofan (5-HTP) jest substancją chemiczną, którą organizm wytwarza z tryptofanu (niezbędnego aminokwasu, który otrzymuje się z pożywienia). Po przekształceniu tryptofanu
Obraz brgfx z freepik Szacuje się, że na chorobę wrzodową może chorować 4% ludności całego świata. Największy odsetek zachorowań
Flawanole to powszechnie występujące związki o bardzo pożytecznym działaniu dla naszego organizmu. Występują w produktach pochodzenia roślinnego, warzywach, owocach, nasionach,
Kulturystyka to sport jedyny w swoim rodzaju, obejmujący ciężki trening oporowy w celu rozbudowy masy mięśniowej, który poprzedza okres przygotowania
Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Najpopularniejsze zaburzenia hormonalne u kobiet Bardzo często dziś występujące zaburzenia odżywiania, niepoprawne relacje z pożywieniem, uwarunkowania wiekowe oraz niepoprawna
W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja














































