Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP   Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy b6, która […]

Czytaj dalej…

Foliany vs kwas foliowy – B9 niezbędny składnik w walce o zdrowie

Czym jest Witamina B9 Na początek trzeba zrozumieć istotną różnicę pomiędzy folianem a kwasem foliowym. Witamina B9 jest jednym z  niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Foliany to tak naprawdę ogólna nazwa grupy związków o pokrewnych lub podobnych właściwościach odżywczych. Aktywna forma witaminy B9 znana jest jako między innymi 5-metylotetrahydrofolian […]

Czytaj dalej…

L-Teanina – aminokwas niebiałkowy o ciekawych właściwościach

L – teanina jest to aminokwas (aminokwasy to mówiąc kolokwialnie składniki budujące wszystkie białka ustrojowe). Ciekawostką jednak jest, że l – teanina nie jest typowym aminokwasem, gdyż nie wystapuje w białku pokarmowym tylko jak sama nazwa wskazuje – tea, jest naturalnie występuje w liściach zielonej herbaty jako wolny aminokwas (czyli nie wchodzi w skład struktury […]

Czytaj dalej…