Zdrowe odżywianie
Zbliżają się wakacje, a Ty nie zamierzasz odstawać w tyle w stosunku do swoich znajomych z siłowni? Chcesz za wszelką cenę zaprezentować formę
Z pojęciem funkcjonalności w “fit” świecie spotkać się można bardzo często, choć częściej jednak w ujęciu treningowym, niż dietetycznym. Wbrew
Sezon letni się zaczyna, zaczyna się dostęp do letnich owoców i czas serników na zimno! Dzisiaj mamy deser na ciasteczkach,
Kto ma rację? W social mediach często można spotkać się z przekonaniem, iż w zdrowej diecie powinno unikać się
Poruszając się w tematyce dietetyki i suplementacji bardzo często można natknąć się na podkreślanie faktu, iż dany składnik pokarmowy czy
Największy problem przy rozpoczęciu swoich noworocznych postanowień często stanowi wzór do wyliczenia zapotrzebowania kalorycznego. Jest ich mnóstwo! Jakiego użyć? Czy
Nadchodzi wiosna, która dla większości osób trenujących na siłowni wiąże się z rozpoczęciem okresu redukcji tkanki tłuszczowej. Wraz z pierwszymi oznakami
Prościej się nie da! Ten deser jest banalny w przygotowaniu, a jest bezglutenowy i wegański?. Gwarantuje Wam, że zaskoczy Was kasza
Każdy bywalec siłowni pewnie słyszał, iż najważniejszym budulcem mięśni jest białko. Problem w tym, iż wokół tego składnika diety narosło
Szybki przepis, który nie wymaga wiele czasu;) Babeczki z czekoladowy ryżowym spodem, na to krem mascarpone i ulubione owoce. Uwaga,
Na przestrzeni wieków jedyną miarą postępu w sporcie i ćwiczeniach było to, jaki dystans jesteśmy w stanie przebiec i w
W dzisiejszych czasach, coraz więcej osób, chętnie przechodzi na diety bezglutenowe. Często osoby, które stosują się do założeń tej diety, robią
Bardzo często popełnianym w sporcie błędem, zarówno przez początkujących, jak czasami też przez zawodowców, jest rzucenie się w trening właściwy
Wiele osób postrzega białko tylko i wyłącznie przez pryzmat budowania masy mięśniowej. Pogląd ten jest bardzo mylny i pokazuje, iż
Za nutraceutyki uważa się zarówno poszczególne składniki żywności, jak i substancje dodatkowe, a także produkty spożywcze oraz suplementy, których spożycie może pozytywnie
Od małego słyszy się „spożywaj dużo błonnika”, ale nie mówi się co to właściwie jest, jak to działa i ile
Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób odżywiania. Czym jest cholesterol? Cholesterol jest
Nie od dziś wiadomo, że najlepsze to co świeże, a jeszcze lepiej, aby było samodzielnie wyhodowane. Bardzo dobrym nawykiem jest
Choroby serca. Według statystyk – są najczęstszą i bezpośrednią przyczyną śmierci wśród Polaków. Stanowią zatrważające 46% wśród wszystkich przyczyn zgonów.
Mamy zimę, a co za tym idzie – większość ludzi jest na masie. W tym okresie nie musimy nosić krótkich
Kto nie uwielbia chipsów? Tych cudownych, smażonych w głębokim oleju plasterków ziemniaka, lub chrupek z masy ziemniaczanej o przeróżnych smakach.
W obecnych czasach znalezienie wolnego czasu bardzo często graniczy z cudem. Plan dnia dla wielu osób jest napięty do granic
Któż w dzisiejszych czasach nie marzy o zrzuceniu jednego, dwóch lub więcej kilogramów? Telewizja i internet zdają się nadal utrwalać
Jak bardzo wiele rzeczy, trening na siłowni to nie jest coś w co można po prostu wejść i od razu
W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”,
Na sam początek W ciągu dnia, w pracy, czy na treningu…praktycznie cały czas jesteśmy narażeni na czynniki mogące wywołać uczucie
Wstęp W codziennym życiu, zwłaszcza zarzuconym zadaniami i obowiązkami trudno znaleźć miejsce na sumienne planowanie posiłków. Bardzo często decyzje na
Powodów dla których warto ograniczyć spożycie białego cukru u przeciętnej osoby nie sposób wymienić jednym tchem. Jest to produkt wysoko
Bardzo często, gdy ludzie układają sobie diety, patrzą tylko na kalorie czy ewentualnie makroskładniki. Zapominają o błonniku czy mikroelementach, o
Czarna fasola (Phaseolus vulgaris), to gatunek fasoli zaliczany do rodziny ponad 500 rodzajów przedstawicieli roślin z rodziny bobowatych. Wiele gatunków
Stres, natłok pracy, problemy życia codziennego i wiele innych czynników mogą negatywnie wpływać na naszą pamięć i koncentrację. Na szczęście
Jest to makroelement, który pomoże utrzymać zdrowe i mocne kości. Można go dostarczyć w odpowiedniej ilości za pomocą diety, jednak
Który system żywieniowy jest lepszy ? To pytanie od paru ładnych lat jest tematem przewodnim wielu szkoleń, badań, sporów. Artykuł
Jak świat światem, a medycyna medycyną, od lat przyzwyczajeni jesteśmy, w każdej chorobie sięgać prosto do apteczki i zażywać antybiotyki.
Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku,
Otyłość – zabójca XXI wieku. Przyczyny otyłości i konsekwencje zdrowotne. Coraz częściej słyszymy, że społeczeństwo staje się coraz to grubsze.
Problemy związane z żołądkiem czy jelitami to nieprzyjemności, które potrafią uprzykrzyć życie i to w niemałym stopniu i choć sam
WSTĘP „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.” Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od
Sól zwykła czy himalajska? Od jakiegoś czasu zadajemy sobie to pytanie, zwłaszcza, że ta nowa, różowa odmiana, która niedawno zagościła
Okres świąt i nowego roku to czas, kiedy uwielbiamy tworzyć sobie postanowienia i podejmujemy drastyczne próby zmiany swoich nawyków i