NALT – hit czy kolejny zbędny suplement?

Suplementacja, to nadal gorący temat. W świecie fitnessu krąży wiele suplementów, które tak naprawdę nie mają jakiegokolwiek działania, a nadal są one chętnie kupowane. Czy tak samo jest w przypadku NALT’u? By odpowiedzieć na to pytanie warto zasiąść do fachowej literatury, aby nie snuć samemu daleko idących i bezpodstawnych wniosków, tak więc CZAS START! CZYM […]

Czytaj dalej…

Bacillus coagulans sprzymierzeńcem zdrowia

Bacillus coagulans GBI-30, 6086 stosunkowo niedawno (tj. w 2011 roku) został zatwierdzony przez agencję FDA jako tzw. GRAS (Generally Recognized As Safe), czyli bezpieczny. W świetle prawa, powoduje to, że szczep ten, może zostać dodany do produktów spożywczych i preparatów probiotycznych. Rodzaj bakterii Bacillus charakteryzuje się zdolnością do wytwarzania endospor (formy spoczynkowe) co pozwala im […]

Czytaj dalej…

Ashwagandha – królowa adaptogenów

Ostatni rok upływa pod znakiem nowych suplementów na półkach fanatyków fitness, kulturystyki, w sportach walki, odchodzi się od ładowania kreatyny, białka i carbo oraz diety opartej na ryżu i kurczaku, mam mocny boom wiedzy z zakresu suplementacji i żywienie sportowców z każdej dziedziny. Jednym z suplementów, który zdecydowanie zdobywa nasze serca oraz wypłukuje nasze portfele […]

Czytaj dalej…

Różnorodne zastosowania Fukoksantyny

W świecie preparatów uwydatniających pracę organizmu oraz wspomagających proces odchudzania, z dnia na dzień powstają nowe suplementy uwydatniające powyższe mechanizmy. Dziś pora przyjrzeć się niedawno wprowadzonej na rynek suplementacyjny fukoksantynie.   Fukoksantyna, to składnik aktywny alg morskich należący do grupy karotenoidów (co już samo w sobie świadczy o pewnych właściwościach przeciwutleniających). Występuje w makro- i […]

Czytaj dalej…

Żelazo, a zdrowie – podstawy, które warto znać

Nieraz poruszony został temat, jak ważnym jest dostarczanie wraz z dietą niezbędnych mikroelementów, które wpływają na regulację pracy organizmu, a co za tym idzie jego odpowiednie działanie. Dziś pod lupę wzięte zostanie żelazo, które jest bardzo ważnym mikroskładnikiem, a w szczególności u kobiet.   Podstawowe funkcje żelaza Metal ten pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych […]

Czytaj dalej…

Popularne splity i programy treningowe

Najlepsze suplementy na budowanie masy mięśniowej

Cykl masowy to czas, który staramy się wykorzystać jak najlepiej. Planujemy dietę, suplementację i ćwiczenia – wszystko po to, by zmaksymalizować efekty. Na rynku można znaleźć pełny wachlarz produktów suplementacyjnych mających na celu zwiększenie osiągów na siłowni i wspomaganie ćwiczeń. Pierwsze pytanie, które należy w tym miejscu postawić to: “czy naprawdę potrzebujemy suplementacji?”. Odpowiedź niestety […]

Czytaj dalej…

Suplementy wspomagające regenerację

Suplementy wspomagające regenerację

Zrobienie dobrej formy wymaga zadbania o trzy główne jej filary. Trzeba, oczywiście, właściwie trenować. Metody i narzędzia treningowe wykorzystywane w procesie kształtowania sylwetki zależą od stażu, celu, płci, aktywności pozatreningowej, stanu zdrowia i mnóstwa innych indywidualnych czynników. Podobnie jest w przypadku drugiego filaru pięknej sylwetki, czyli diety. Rozkład makro i mikroskładników, liczba kalorii, a nawet […]

Czytaj dalej…

Koenzym Q10 – działanie i właściwości CZĘŚĆ 1

Koenzym Q10, czyżby najważniejszy  składnik warunkujący funkcjonowanie organizmu ? Jest potrzebny między innymi do prawidłowego przebiegu etapów łańcucha oddechowego, będącego końcowym szlakiem syntezy ATP. Na bazie tej sentencji można wywnioskować, że skoro energia powstaje w mitochondriach i że ostatnim etapem jej produkcji jest właśnie łańcuch oddechowy, koenzym Q10 stanowi jeden z najważniejszych związków naszego organizmu. […]

Czytaj dalej…

Kapsaicyna niejedno ma imię

Kapsaicyna, wbrew pozorom, może działać nie tylko prozdrowotnie czy w kontekście pomocy utraty nadmiaru tkanki tłuszczowej. Pewne dowody naukowe sugerują, iż wywiera ona także delikatne działanie ergogeniczne.   Ciekawe badanie Jednym z ciekawszych badań w tym temacie, jest to przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Stanowym w Sao Paulo. Naukowcy zaangażowali 10 wytrenowanych mężczyzn do […]

Czytaj dalej…

Selen i jego zastosowania

W świecie dietetyki niejednokrotnie słyszy się o wyjątkowych właściwościach poszczególnych pierwiastków. Niewątpliwie część tablicy Mendelejewa obfituje w tego typu „rarytasy”, jednym z nich jest dobrze znany w świecie fit Selen. Warto przyjrzeć się właściwościom, jakie niesie ze sobą odpowiednie bilansowanie selenu z diety, czy też jego ewentualna suplementacja.   Zanim przejdziemy do kluczowych zastosowań tego […]

Czytaj dalej…

Omega – 3, a odpowiedź anaboliczna i procesy regeneracji

Nie od dzisiaj wiadomo, że kwasy tłuszczowe Omega-3 wykazują działanie wielokierunkowe i są szczególnie pomocne w zwalczaniu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, w różnych jednostkach chorobowych. Jak się okazuje, mają one również całkiem ciekawe zastosowanie w treningu oporowym i innego rodzaju aktywnościach fizycznych. Dodatkowo, wykazują one  pozytywny wpływ w okresie rekonwalescencji po chorobie i regeneracji. W […]

Czytaj dalej…

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?

Kreatyna – suplement tylko dla sportowców?   Kwas β-metyloguanidynooctowy u sportowców[1-6] Kreatyna, jest molekułą produkowaną w organizmie ludzkim. Występuje głownie w tkance mięśniowej i gromadzi ona wiązania wysokoenergetyczne, w postaci fosfokreatyny, która w sytuacji stresowej (np. wysiłek) uwalnia energię do komórki, powodując wzrost siły, lecz nie tylko. To, że suplementacja kreatyną u osób aktywnych, niesie […]

Czytaj dalej…

Przewodnik po 7 najpopularniejszych adaptogenach

XXI wiek, pracoholizm, bezsenność, nerwica, depresja i inne. Brzmi znajomo? To znak markowy dzisiejszych czasów. Stresy towarzyszące obecne człowiekowi na każdym kroku wywołują różnego rodzaju brzemienne skutki, z którymi organizm na co dzień musi się mierzyć. Tymi skutkami mogą być zaburzenia czynnościowe jelit, nieswoiste choroby zapalne jelit, dysbalanse hormonalne, depresje itp. Wśród „leków” oferowanych przez […]

Czytaj dalej…

watroba

Wątroba, czyli detoksykacyjna baza organizmu

Postęp cywilizacyjny i technologiczny dał ludziom możliwość wzbogacenia jadłospisu o setki produktów. Dobrych zarówno pod względem składu, jak i smaku, choć czasem trzeba jednak postawić tylko na jedno z nich. Nawet jeśli czytamy etykiety i staramy się kupować produkty ze sprawdzonych źródeł, to trudno jest uniknąć pewnego stopnia przetworzenia produktów. Jeśli dodać do tego okazjonalnie […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

SIBO – co warto wiedzieć

Postępowanie żywieniowo – suplementacyjne w zespole przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO) Ludzka mikroflora, stanowi złożony ekosystem biologiczny charakteryzujący się dużą gęstością „zaludnienia”, ogromną różnorodnością oraz złożonością interakcji. Dwunastnica oraz proksymalna część jelita cienkiego, czyli jelito czcze, zawierają stosunkowo niewielkie ilości bakterii, przeważnie są to pałeczki kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Enterokoków, które należą […]

Czytaj dalej…

Kompendium wiedzy na temat nietolerancji histaminy

Nietolerancja Histaminy[3,5] Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja pokarmowa wiąże się z brakiem aktywności bądź genetycznym niedoborem konkretnego enzymu odpowiadającego za przemiany konkretnego związku. W konsekwencji, nierozłożony pokarm, kumuluje się w organizmie przyczyniając się do wywoływania różnego rodzaju działań – niekoniecznie pożądanych. Rodzaje […]

Czytaj dalej…

Sposoby na trądzik – wygraj tę walkę

Trądzik pospolity (acne vulgaris), jest chorobą skórną przypisywaną osobom wkraczającym w pokwitanie. Jednakże zakończenie tego okresu nie musi być równoznaczne z ustąpieniem objawów choroby, bowiem coraz częściej występowanie trądziku można zaobserwować także u osób dorosłych, a nawet tych w wieku podeszłym. [1] Wystąpienie trądziku może być skorelowane z wieloma czynnikami. Przede wszystkim są to: nadmierne wydzielanie łoju przez gruczoły […]

Czytaj dalej…

Szerokie zastosowania glicyny

Nieznane wcześniej zastosowania L -Glicyny   Glicyna ,to najprostszy strukturalnie aminokwas, który mniej lub bardziej świadomie jest stosowany przez osoby w celu poprawy funkcjonowania organizmu. Aminokwas ten jest syntetyzowany z choliny, seryny, hydroksyproliny oraz treoniny. Związek ten, jest niezbędny w przebiegu wielu przemian biochemicznych w wątrobie i nerkach. W organizmie ludzkim, Glicyna, w wysokich stężeniach […]

Czytaj dalej…

Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

Suplementy dla kobiet w ciąży – top 6

W trakcie ciąży, zwiększają się potrzeby żywieniowe kobiety, które spowodowane są fizjologicznymi zmianami zachodzącymi w ciele matki, a także potrzebami metabolicznymi rozwijającego się w łonie matki dziecka.  Niezwykle ważnym czynnikiem w tym czasie jest dieta. Ważne jest zachowanie umiaru – zarówno nie jest to odpowiedni moment na odchudzanie, ale i przysłowiowe ‘’jedzenie za dwoje’’ nie […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowania

Kompendium wiedzy o LGG   Czym są probiotyki? Probiotyki, to żywe szczepy bakterii, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny efekt zdrowotny na organizm gospodarza. Ciekawostką poruszającą tę kwestię jest fakt, że produkty metabolizmu bakterii probiotycznych, a nawet martwe szczepy probiotyczne wykazują działanie immunostymulujące. Na przykład znany wszystkim Enterol, czyli preparat zawierający niepatogenne drożdże Saccharomyces […]

Czytaj dalej…

Receptory androgenowe – czym są i jak je uwrażliwić?

A CO JEŚLI POWIEM CI, ŻE ILOŚĆ ANDROGENÓW NIE MA TAKIEGO ZNACZENIA?   Nie ma wątpliwości, że ciężko trenujesz? Dbasz o podaż makroskładników, jakość produktów, a nawet czas i odpowiedni rozkład białka w ciągu dnia? Twój sen to minimum 7-8h regeneracji o dobrej jakości? Przed treningiem oglądasz nawet filmy motywacyjne z Arnoldem i innymi idolami […]

Czytaj dalej…

10 przypraw, które skutecznie wspomagają trawienie

Sposób żywienia w obecnych czasach, który oparty jest o wysoko przetworzoną żywność, nadmierne ilości cukru czy alkohol, a także styl życia zdominowany przez stres, brak czasu na regularne posiłki, czy zbyt małą ilość snu, nie sprzyja naszemu układowi trawiennemu.   Słowem wstępu Bóle brzucha, problemy gastryczne, zgaga, problemy z wypróżnianiem – często są one ściśle […]

Czytaj dalej…

Dlaczego twój trening może być nieefektywny?

Obrazek z przeciętnej siłowni: Jesteś młodą dziewczyną lub, rzadziej w tym wypadku, chłopakiem. Chodzisz na siłownię już dość długo. Używasz kilku maszyn. Zwykle robisz to samo dwa trzy razy w tygodniu. Nie masz planu, nie potrzebujesz go, bo przecież chodzisz na siłownię tylko po to, żeby się poruszać i trochę lepiej wyglądać. Często nie do […]

Czytaj dalej…

Witamina B7 (Biotyna) – działanie, występowanie, objawy niedoboru

Nazwa witamina pochodzi od łacińskiego słowa „vita”, które oznacza nic innego jak „życie”,. Wyrażenie te zostało wprowadzone przez polskiego uczonego – Kazimierza Funka, w 1912 roku i bezapelacyjnie sugeruje, iż związki te są niezbędne człowiekowi do życia. Pierwszą wyizolowaną przez niego witaminą była tiamina, czyli witamina B1. Jednakże, tym razem pod lupę zostanie wzięta jej […]

Czytaj dalej…

L-karnityna jakiej nie znacie

Właściwości L-karnityny W fizjologii organizmu, bardzo ważną rolę odgrywają aminokwasy, pełnią one różnorakie funkcje, będąc składnikami niezbędnymi do syntezy białek, enzymów oraz samymi pełniąc określone role. Wśród osób zainteresowanych tematyką żywienia w sporcie, nierzadko wymienia się karnitynę jako jeden z preparatów goszczących na półkach suplementacyjnych. Utarło się kiedyś takie stwierdzenie, iż karnityna jako składnik transportujący […]

Czytaj dalej…

Glutamina – suplement który działa (ale nie tak jak myślisz)

WSTĘP Ostatnimi czasy panuje bardzo dziwna w moim mniemaniu moda, na stwierdzanie, że coś ,,nie działa”. Głoszenie takiego poglądu jest o tyle zastanawiające, że ciężko zrozumieć o co tak naprawdę chodzi. Czy ktoś wyrażając taką opinię ma na myśli fakt, iż dana substancja wcale nie oddziałuje na nasz organizm? Czy może chodzi jednak o dany […]

Czytaj dalej…

Wpomagające zastosowania Cordyceps’u

Zastosowania grzyba Cordyceps   Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest ze swoich właściwości anti-aging’owych i poprawy wydolności tlenowej. Wykazuje również działanie anty-zapalne oraz chroni przed wolnymi rodnikami i wiele innych. Jest określany mianem „superfood”, czyli substancji o bardzo wysokim potencjale odżywczym. W artykule tym zostaną […]

Czytaj dalej…

EGCG – antyoksydant pełen zalet

  Korzyści płynące ze stosowania EGCG – gallusanu epigallokatechiny     Zapewne wiele osób słyszało o prozdrowotnych efektach z tytułu picia zielonej herbaty. Roślina ta pochodzi z Chin, więc nietrudno domyśleć się, że jest to napój bardzo często spożywany w kraju kwitnącej wiśni. Zielona herbata, w kulturze wschodniej stanowi dodatek właściwie do wszystkiego. Natomiast, jeśli […]

Czytaj dalej…

Jak poprawić jakość snu?

Poprawa jakości snu Z poprzednich artykułów na temat snu: „Niedobory snu. Objawy i skutki.” oraz „Sen, czyli lepsze efekty odchudzania.„, dowiedzieć się można było, jak ważnym jest on elementem życia i jakie mogą być skutki, gdy nie dba się o jego optymalną ilość. Informacje zawarte we wcześniejszym wpisie mogły przyczynić się do sytuacji, w której […]

Czytaj dalej…

10 najważniejszych źródeł witaminy B complex

Witamina B complex składa się z 8 substancji rozpuszczalnych w wodzie, które mają podobne działanie i są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej skład wchodzą witaminy: B1 (tiamina) B2 (ryboflawina) B3 (niacyna) B5 (kwas pantotenowy) B6 (pirydoksyna) B7 (biotyna) B9 (B11, kwas foliowy) B12 (kobalamina)     NAJLEPSZY KOMPLEKS WITAMIN B W NOWOCZESNEJ FORMIE […]

Czytaj dalej…

Witamina D – Kompendium wiedzy

Witamina D jest określeniem rozpuszczalnych w tłuszczach grupy steroidowych związków chemicznych [1]. Znana bywa przez swoje wszechstronne działanie, znaczenie w utrzymaniu zdrowia i powszechny niedobór. Niedostateczna synteza witaminy D w skórze lub zbyt niska podaż z dietą wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi [2]. UKŁAD RUCHU Za najważniejszą i najbardziej do tej pory poznaną funkcje witaminy D uznaje […]

Czytaj dalej…

Nootropy – praca mózgu na nowym poziomie

CZYM SĄ I JAKIE WYRÓŻNIAMY?   Nootropy to rodzaj leków i suplementów, zwanych także smart drugs (ang. inteligentne leki) czy środkami prokognitywnymi. Są one na tyle ciekawe, że dopiero raczkują na tle wielu innych rodzajów środków, a mimo to cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Można wręcz powiedzieć, że ich rynek rozwija się w niesamowitym wręcz […]

Czytaj dalej…

Białko serwatkowe – pomocnik osoby aktywnej

Białko serwatkowe – działanie, efekty, dawkowanie i skutki uboczne   Jednym z suplementów, które wspomagają budowę masy mięśniowej, jest białko serwatkowe. W skład produktu wchodzi pełnowartościowy aminogram, niezbędny do zajścia procesu syntezy białek (MPS). W niniejszym artykule sprawdzimy, jakie działania ma białko serwatkowe i jakich efektów możemy się spodziewać, kiedy zdecydujemy się na jego wdrożenie […]

Czytaj dalej…

Beta-alanina – skuteczna poprawa wydolności!

Beta-alanina to suplement, którego popularność może nie jest najwyższa, lecz charakteryzuje się ona właściwościami, dzięki którym wielu sportowców czerpałoby z niej realne korzyści. Niestety wśród zarówno amatorów, jak i elitarnych zawodników, nierzadko można zauważyć błędny sposób suplementacji, co dość często kończy się brakiem dostrzegalnych rezultatów i zaniechaniem dalszej podaży. Dlaczego i u kogo warto wprowadzić […]

Czytaj dalej…

Jak minimalizować ryzyko raka + 5 najlepszych produktów ANTYNOWOTWOROWYCH

JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED NOWOTWORAMI?   W dzisiejszych czasach słowo ,,nowotwór” wywołuje u ludzi sporą panikę. Spowodowane jest to zapewne faktem, iż coraz większą część społeczeństwa ta choroba dotyka. Przyczyny takiego stanu rzeczy są różne i często bardzo złożone, zaczynając od wad genetycznych, kończąc na szeroko rozumianym, nieprawidłowym stylu życia. Ten tekst nie ma być […]

Czytaj dalej…

Kreatyna – opis, efekty, dawkowanie

Ciężko jest wyobrazić sobie inny suplement równie popularny wśród sportowców co kreatyna. Jej pozytywne właściwości dostrzegli nie tylko kulturyści i bodybuilderzy. Suplement ten oficjalnie został uznany za bezpieczny i jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla zawodowców jak i amatorów, którzy chcą rozbudować sylwetkę. Czym jest kreatyna? Kreatyna to organiczny związek chemiczny zawierający elementy strukturalne guanidyny i […]

Czytaj dalej…

L-DOPA – przewodnik po suplemencie

WSTĘP   Lewodopa to suplement stosunkowo mało znany, w szczególności na rynku polskim. Jest to naturalnie występujący aminokwas, będący pod względem budowy chemicznej lustrzanym odbiciem DOP-y. Naturalnie w naszym organizmie powstaje poprzez hydroksylację innego aminokwasu, jakim jest l-tyrozyna. Co najważniejsze, jest bezpośrednim prekursorem dopaminy,  będącej neuroprzekaźnikiem regulującym działanie całego naszego układu dopaminergicznego. L-dopa jest również […]

Czytaj dalej…

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie!

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczów, to istnieją pewne składniki odżywcze, które bywają zdecydowanie często niedoborowe w jadłospisie większości populacji. Przykładowo, za pewne sporo czytelników słyszało o szczególnie częstych niedoborach witaminy D wśród osób zamieszkujących tereny Europy […]

Czytaj dalej…