Witamina D – pomoc w walce z objawami IBS.

Jak ważnym elementem sprawnego funkcjonowania organizmu jest witamina D, o której niedawno w swoim artykule wspominał Radosław Smolik – każdy wie lub też powinien wiedzieć. Jednakże oprócz właściwości wymienionych przez kolegę po fachu, okazuje się, iż witamina ta, może wykazywać pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego przy chorobie zwanej irritable bowel syndrome (IBS), czyli zespołu […]

Czytaj dalej…

L-DOPA – przewodnik po suplemencie

WSTĘP   Lewodopa to suplement stosunkowo mało znany, w szczególności na rynku polskim. Jest to naturalnie występujący aminokwas, będący pod względem budowy chemicznej lustrzanym odbiciem DOP-y. Naturalnie w naszym organizmie powstaje poprzez hydroksylację innego aminowasu – l-tyrozyny. Co najważniejsze, jest bezpośrednim prekursorem dopaminy – neuroprzekaźnika regulującego działanie całego naszego układu dompaminergicznego. L-dopa jest również pośrednim […]

Czytaj dalej…

Beta-alanina – skuteczna poprawa wydolności!

Beta-alanina to suplement, którego popularność może nie jest najwyższa, lecz charakteryzuje się ona właściwościami, dzięki którym wielu sportowców czerpałoby z niej realne korzyści. Niestety wśród zarówno amatorów, jak i elitarnych zawodników, nierzadko można zauważyć błędny sposób suplementacji, co dość często kończy się brakiem dostrzegalnych rezultatów i zaniechaniem dalszej podaży. Dlaczego i u kogo warto wprowadzić […]

Czytaj dalej…

DLACZEGO BIAŁY CUKIER I FRUKTOZA NIE SĄ WCALE ZŁE (szczególnie dla sportowców)

WSTĘP   „Cukier jest zły.” „Cukier szkodzi.” „Cukier jest odpowiedzialny za wiele chorób.”  Tego typu zdania zalewają nas zewsząd od kilkunastu już lat. Oczywiście nie musi być to prawdą. Cukier może szkodzić, ale nie musi. Wiele badań i publikacji zarzuca białemu cukrowi, że jest odpowiedzialny za otyłość u dużej części społeczeństwa. Jest to prawda, ale […]

Czytaj dalej…

Najbardziej niedoborowe składniki w diecie!

Mimo że dieta każdego z nas jest inna, a najbardziej istotne różnice wynikają z doboru produktów, wartości energetycznej, czy rozłożenia białka, węglowodanów i tłuszczów, to istnieją pewne składniki odżywcze, które bywają zdecydowanie często niedoborowe w jadłospisie większości populacji. Przykładowo, za pewne sporo czytelników słyszało o szczególnie częstych niedoborach witaminy D wśród osób zamieszkujących tereny Europy […]

Czytaj dalej…

Piękne ciało, piękna cera

W drogerii półki uginają się od nadmiaru kosmetyków do wszystkiego i na wszystko. Wszystkie z nich są, według producenta, cudownie działającymi preparatami. Niestety w praktyce często wygląda to zupełnie inaczej – stosowanie większości to dostarczanie przez skórę ogromnych ilości niepotrzebnych substancji. Zanim przejdziemy do kwestii wsparcia skóry, włosów i paznokci, zajrzymy na półkę z kosmetykami, […]

Czytaj dalej…

Nootropy – praca mózgu na nowym poziomie

CZYM SĄ I JAKIE WYRÓŻNIAMY?   Nootropy to rodzaj leków i suplementów, zwanych także smart drugs (ang. inteligentne leki) czy środkami prokognitywnymi. Są one na tyle ciekawe, że dopiero raczkują na tle wielu innych rodzajów środków, a mimo to cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Można wręcz powiedzieć, że ich rynek rozwija się w niesamowitym wręcz […]

Czytaj dalej…

Stack dla trójboisty

Informacji o suplementacji dla zawodnika sportów sylwetkowych można w sieci znaleźć mnóstwo. Zarówno tych fachowych i jak i tych mniej. Temat w każdym razie jest ciągle rozwijany i przy odrobinie wysiłku można zdobyć ogrom przydatnej wiedzy i szybko poprawić swoje wyniki. W przypadku sportów siłowych, ilość dostępnych źródeł jest zdecydowanie mniejsza, a przecież musi być […]

Czytaj dalej…

Korzyści z jedzenia nasion lnu

Nasiona lnu stanowią element diety człowieka już od około 6000 lat. Len w tej formie daje szereg korzyści dla Twojego organizmu, które wynikają, z dużej zawartości oleju lnianego. Olej lniany, wyróżnia się bardzo dużą zawartością kwasów omega-3 – zawiera ich więcej, niż oliwa z oliwek czy jakikolwiek inny tłuszcz roślinny. Oprócz tego, nasiona lnu zawierają […]

Czytaj dalej…

Dlaczego twój trening może być nieefektywny?

Obrazek z przeciętnej siłowni: Jesteś młodą dziewczyną lub, rzadziej w tym wypadku, chłopakiem. Chodzisz na siłownię już dość długo. Używasz kilku maszyn. Zwykle robisz to samo dwa trzy razy w tygodniu. Nie masz planu, nie potrzebujesz go, bo przecież chodzisz na siłownię tylko po to, żeby się poruszać i trochę lepiej wyglądać. Często nie do […]

Czytaj dalej…

Jak minimalizować ryzyko raka + 5 najlepszych produktów ANTYNOWOTWOROWYCH

JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED NOWOTWORAMI?   W dzisiejszych czasach słowo ,,nowotwór” wywołuje u ludzi sporą panikę. Spowodowane jest to zapewne faktem, iż coraz większą część społeczeństwa ta choroba dotyka. Przyczyny takiego stanu rzeczy są różne i często bardzo złożone, zaczynając od wad genetycznych, kończąc na szeroko rozumianym, nieprawidłowym stylu życia. Ten tekst nie ma być […]

Czytaj dalej…

Witamina D – Kompendium wiedzy

Witamina D jest określeniem rozpuszczalnych w tłuszczach grupy steroidowych związków chemicznych [1]. Znana bywa przez swoje wszechstronne działanie, znaczenie w utrzymaniu zdrowia i powszechny niedobór. Niedostateczna synteza witaminy D w skórze lub zbyt niska podaż z dietą wiąże się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi [2]. UKŁAD RUCHU Za najważniejszą i najbardziej do tej pory poznaną funkcje witaminy D uznaje […]

Czytaj dalej…

Epikatechina – ergogeniczny bloker miostatyny

WSTĘP   Epikatechinia to jeden z najciekawszych, ergogenicznych przeciwutleniaczy, znanych szczególnie dobrze w branży medycznej i fitness. Substancja ta należy do rodziny flawonowi, czyli bioaktywnych związków, mających potencjał w poprawie stanu zdrowia i wydajności człowieka. Epikatechina pierwotnie miała służyć do szacowania progresu w leczeniu postępującej utraty i upośledzenia funkcji mięśni szkieletowych u pacjentów z dystrofią […]

Czytaj dalej…

Przewodnik okresowego poszczenia – Wszystko co powinieneś wiedzieć o diecie BULLETPROOF INTERMITTENT FASTING

Post jest znany od stuleci, najczęściej kojarzy nam się z obrzędami religijnymi lub uwarunkowaniami kulturowymi, jednak od kilku lat możemy zauważyć wzrost popularności postu zdrowotnego. Dieta nazywana okresowym poszczeniem (z ang. intermittent fasting) polega na nie spożywaniu posiłków przez nawet 16-18 godzin (lub dłużej) i może wywierać ogromny wpływ  na nasze ciało, jak i umysł. […]

Czytaj dalej…

VIVITA od Ewy Chodakowskiej – sprawdzamy co w trawie piszczy!

CZYM JEST VIVTA?   VIVITA to kolejny z wielu suplementów na rynku mający przynieść nam szereg różnych korzyści – jak zapewnia producent.  Z jednej strony ,,kolejny” z drugiej jednak rzekomo ,,wyjątkowy” ze względu na oficjalną rekomendację i pomoc w jego zaprojektowaniu przez znaną w branży fitness personę – Ewę Chodakowską. Już na samym początku warto wyjaśnić […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus plantarum – kompan w walce z IBS i nie tylko…

WSTĘP Lactobacillus plantarum to bardzo popularne bakterie z rodziny Lactobacillus. Powszechnie występują one w produktach spożywczych fermentowanych . Co ciekawe po raz pierwszy zostały wyizolowane z ludzkiej śliny. Jest to gatunek charakteryzujący się niezwykłą elastycznością i wszechstronnością – dzięki czemu może się rozwijać w temperaturze 14 – 45 stopni C oraz w bardzo szerokim zakresie […]

Czytaj dalej…

Cytrulina – wyjątkowy booster tlenku azotu

CZYM JEST I JAK DZIAŁA   Cytrulina należy do aminokwasów endogennych – czyli takich, które nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Gra ważną rolę w cyklu ornitynowym (mocznikowym) – procesie w którym dwutlenek węgla i amoniak są dodawane do ornityny tworząc l-cytruline, która następnie przekształcana jest do argininy. Może być wytwarzana w wątrobie, jelitach, […]

Czytaj dalej…

Jabłczan kreatyny – TCM

POŁĄCZENIE KWASU JABŁKOWEGO I KREATYNY   Coraz to nowsze formy kreatyn można dostać na rynku suplementów. Dziś kilka słów na temat jednej z najstarszych i najpopularniejszych. Jabłczan kreatyny występujący także pod nazwą TCM (tri creatine malate) jest związkiem wytworzonym z monohydratu kreatyny oraz kwasu jabłkowego. To metabolit glukozy będący hydroksykwasem karboksylowym przez co ma wpływ […]

Czytaj dalej…

Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Bifidobakterie vs Acidofile – Bifidobacterium alternatywą dla Lactobacillus

WSTĘP   Bifidobakterie – gram dodatnie, zazwyczaj rozgałęzione, pałeczkowate mikroorganizmy występujące w przewodzie pokarmowym, pochwie czy jamie ustnej. Są głównym rodzajem bakterii tworzących mikroflorę naszej okrężnicy. Niestety ciężko znaleźć  je w produktach spożywczych narażonych na działanie powietrza. Dzieje się tak ponieważ większość z nich nie toleruje środowiska bogatego w tlen. Ciekawy może być jednak fakt, […]

Czytaj dalej…