Zdrowe odżywianie
O zaburzeniach żołądkowo-jelitowych miałem okazję wspomnieć ostatnio nieco w tekście poświęconym ogółowi populacji, problematyce wyjazdów, zmian mikrobiomu etc. Dziś Waszą
Stosowany model żywienia wraz z wybranymi elementami stylu życia z pewnością wpływają na gęstość mineralną kości. W zależności od etapu
Apollo’s Hegemony znowu punktuje! Tym razem metodą HPLC (wysokosprawną chromatografią cieczową), która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, przebadany został
Niepłodność żeńska i męska Niepowodzenia w kwestii rozrodu stanowią coraz większy problem medyczny, coraz więcej par zgłasza się do
Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np. acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
5-hydroksytryptofan (5-HTP) jest substancją chemiczną, którą organizm wytwarza z tryptofanu (niezbędnego aminokwasu, który otrzymuje się z pożywienia). Po przekształceniu tryptofanu
Obraz brgfx z freepik Szacuje się, że na chorobę wrzodową może chorować 4% ludności całego świata. Największy odsetek zachorowań
Flawanole to powszechnie występujące związki o bardzo pożytecznym działaniu dla naszego organizmu. Występują w produktach pochodzenia roślinnego, warzywach, owocach, nasionach,
Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja
W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu
Obraz SHVETS production z Pexels Chyba wszyscy słyszeli o takich zaburzeniach odżywiania jak anoreksja i bulimia, niektórym obiło się
Lipidy – słów kilka Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie.
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Obraz freepik Galaktozemia to rzadka (częstotliwość występowania 1 do 30 000-100 000) choroba genetyczna, dziedziczona autosomalnie recesywnie, co oznacza,
https://polki.pl/foto/4_3_LARGE/stretching-to-musisz-wiedziec-o-bezpiecznym-rozciaganiu-2441018.jpg W pierwszej części omówiliśmy podstawowe kwestie związane z działaniem mięśni i samego stretchingu. Dziś rozprawimy się z mitami
Obraz @pixaybay z Piksals Zależnych od żywienia chorób o podłożu genetycznym jest kilkanaście. Jedną z nich jest choroba syropu
Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy
JAK TO DZIAŁA? Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich
Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek
Kolor zębów jest kombinacją wewnętrznego koloru zębów i obecności zewnętrznych przebarwień, które mogą gromadzić się na powierzchni zębów. Przebarwienia zewnętrzne
W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko
Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem,
Zastosowania grzyba Cordyceps Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest
Obraz congerdesign z Pixabay Rumianek to jedno z najczęściej i najbardziej znanych ziół. Jest stosowany od wielu lat i
Galantamina, co warto wiedzieć? Substancje nootropowe, czyli uwydatniające funkcjonowanie człowieka poprzez wpływ na funkcje kognitywne są gorącym tematem od wielu
Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo –
Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją