Dietetyka
Obraz Siva prasad z Pixabay Gymnema sylvestre/ gurmar (niszcząc cukier) jest rośliną stosowaną w medycynie ajurwedyjskiej ponad 2000 lat
Obraz mohamed Hassan z Pixabay Niemarnowanie żywności to jedna z ważniejszych rzeczy nie tylko z ekologicznego, ale i ekonomicznego.
Obraz PublicDomainPictures z Pixabay Tapioka zyskała popularność za sprawą napoju bąbelkowego na bazie herbaty- Bubble tea. Jednak wykorzystać ją
Źródło zdjęcia: https://www.pinterest.fr/pin/2603712261351686/?send=true Mięśnie wielostawowe to mięśnie, które przecinają (czyli w jakiś sposób przechodzą) więcej niż jeden staw. Myślę,
Węglowodany w odniesieniu do znaczącej ilości sportów są podstawowym źródłem energetycznym. Oznacza to, że przemiany energetyczne cukrów warunkują optymalne zdolności
Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np. acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
5-hydroksytryptofan (5-HTP) jest substancją chemiczną, którą organizm wytwarza z tryptofanu (niezbędnego aminokwasu, który otrzymuje się z pożywienia). Po przekształceniu tryptofanu
Obraz brgfx z freepik Szacuje się, że na chorobę wrzodową może chorować 4% ludności całego świata. Największy odsetek zachorowań
Flawanole to powszechnie występujące związki o bardzo pożytecznym działaniu dla naszego organizmu. Występują w produktach pochodzenia roślinnego, warzywach, owocach, nasionach,
Kulturystyka to sport jedyny w swoim rodzaju, obejmujący ciężki trening oporowy w celu rozbudowy masy mięśniowej, który poprzedza okres przygotowania
Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Najpopularniejsze zaburzenia hormonalne u kobiet Bardzo często dziś występujące zaburzenia odżywiania, niepoprawne relacje z pożywieniem, uwarunkowania wiekowe oraz niepoprawna
W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja
W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu
Obraz Krzysztof Niewolny @epan5 z Unplash Grzyby nazywane są czasami mięsem lasu i nie bez powodu, gdyż dla zwierząt
Obraz SHVETS production z Pexels Chyba wszyscy słyszeli o takich zaburzeniach odżywiania jak anoreksja i bulimia, niektórym obiło się
Cellulit kojarzy się od razu z utrapieniem kobiet, ale czy tylko one borykają się z tym problemem? Niestety, ale nie.
Coraz częstszym problemem, z jakim trafiają do gabinetu dietetyka pacjenci, są zaburzenia gospodarki węglowodanowej. Jednym z nich jest hipoglikemia
Nierzadko substancje skierowane na wsparcie konkretnego problemu cechują się mechanizmem działania, który może mieć szersze zastosowanie. Jedną z takich substancji
Gdy mówimy o treningu w kontekście rozwoju jakiejś cechy – czy to siły czy masy mięśniowej – mamy pewne zalecenia,
Nad treningiem, dietą i, wręcz zawsze, suplementacją skupiamy się pilnie. Ten ostatni element lubimy nawet nadmiernie faworyzować. Staramy się działać
Lipidy – słów kilka Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie.
W dzisiejszych czasach, antykoncepcja hormonalna jest niezwykle popularną terapią, zmniejszającą prawdopodobieństwo prokreacji. Jak sama nazwa wskazuje, jest to bezpośrednia ingerencja
Lato to piękny i dla większości upragniony czas… Słońce na wyciągnięcie ręki, kąpiele nad wodą, ciepło od samego rana, długie
Wśród popularnych modeli żywienia obecnie diety roślinne wiodą swój prym. Ograniczenie konsumpcji mięsa oprócz korzyści zdrowotnych wpływa na zmniejszenie
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Kulturyści zazwyczaj stosują okresy 8–22 tygodni przygotowań, podczas których dieta i programy ćwiczeń są modyfikowane poza sezonem w celu utraty tkanki