Dietetyka
Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Najpopularniejsze zaburzenia hormonalne u kobiet Bardzo często dziś występujące zaburzenia odżywiania, niepoprawne relacje z pożywieniem, uwarunkowania wiekowe oraz niepoprawna
W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja
W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu
Obraz Krzysztof Niewolny @epan5 z Unplash Grzyby nazywane są czasami mięsem lasu i nie bez powodu, gdyż dla zwierząt
Obraz SHVETS production z Pexels Chyba wszyscy słyszeli o takich zaburzeniach odżywiania jak anoreksja i bulimia, niektórym obiło się
Cellulit kojarzy się od razu z utrapieniem kobiet, ale czy tylko one borykają się z tym problemem? Niestety, ale nie.
Lipidy – słów kilka Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie.
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Kulturyści zazwyczaj stosują okresy 8–22 tygodni przygotowań, podczas których dieta i programy ćwiczeń są modyfikowane poza sezonem w celu utraty tkanki
Obraz freepik Galaktozemia to rzadka (częstotliwość występowania 1 do 30 000-100 000) choroba genetyczna, dziedziczona autosomalnie recesywnie, co oznacza,
https://polki.pl/foto/4_3_LARGE/stretching-to-musisz-wiedziec-o-bezpiecznym-rozciaganiu-2441018.jpg W pierwszej części omówiliśmy podstawowe kwestie związane z działaniem mięśni i samego stretchingu. Dziś rozprawimy się z mitami
Obraz @pixaybay z Piksals Zależnych od żywienia chorób o podłożu genetycznym jest kilkanaście. Jedną z nich jest choroba syropu
Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy
JAK TO DZIAŁA? Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich
Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek
Kolor zębów jest kombinacją wewnętrznego koloru zębów i obecności zewnętrznych przebarwień, które mogą gromadzić się na powierzchni zębów. Przebarwienia zewnętrzne
W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko
Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem,
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia metaboliczne wymagają od specjalistów kompleksowego podejścia do pacjenta, łącząc w sobie wsparcie farmakologiczne oraz bardziej naturalne.
Dla ułatwienia zarówno lekarzy, farmaceutów, producentów leków, jaki i konsumentów wprowadza się klasyfikację leków. Dzielą one leki na różne kategorie
Zastosowania grzyba Cordyceps Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest
Obraz congerdesign z Pixabay Rumianek to jedno z najczęściej i najbardziej znanych ziół. Jest stosowany od wielu lat i
Galantamina, co warto wiedzieć? Substancje nootropowe, czyli uwydatniające funkcjonowanie człowieka poprzez wpływ na funkcje kognitywne są gorącym tematem od wielu
Wiele ludzi zmaga się z takimi dolegliwościami jak: bóle brzucha, częste biegunki, wzdęcia, czy inne szeroko pojęte problemy żołądkowo –
Okres wakacyjny trwa w najlepsze. Myślę, że niejedna osoba ma już dość aż tak wysokich temperatur, które uraczyły nas swoją