Zdrowe odżywianie - zasady zdrowego odżywiania się

Kategorie

Najczęściej czytane

Zdrowe odżywianie

Pigwa – niedoceniany owoc o wielu właściwościach

Pigwa – niedoceniany owoc o wielu właściwościach

Obraz Faustas Grigutis z Pexels   Wiele osób kojarzy pigwę, wie, że jest to jedna z rodzimych roślin, ale na
Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Siemię lniane – właściwości zdrowotne

Len zwyczajny to jedna z najdłużej uprawianych roślin w historii cywilizacji. Wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.
Zamienniki mięsa w diecie – niekonwencjonalne źródła

Zamienniki mięsa w diecie – niekonwencjonalne źródła

Mięso jest produktem, bez którego większość ludzi nie wyobraża obiadu. Niestety dzisiejsze trendy mogą obniżyć podaż tradycyjnego mięsa na rynku
Witamina B1 (tiamina) – źródła, działanie, objawy niedoboru i nadmiaru

Witamina B1 (tiamina) – źródła, działanie, objawy niedoboru i nadmiaru

Obraz z freepik   Z chemicznego punktu widzenia witamina B1 (tiamina) to heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i
Zespół cieśni kanału nadgarstka – okiem fizjoterapeuty

Zespół cieśni kanału nadgarstka – okiem fizjoterapeuty

  Jedną z najczęściej występujących neuropatii obwodowych kończyny górnej jest niewątpliwie zespół cieśni nadgarstka (ZCKN). To jedno z coraz bardziej “popularnych” dolegliwości
Czy trzeba łączyć witaminę D z witaminą K?

Czy trzeba łączyć witaminę D z witaminą K?

W ostatnich latach witamina K jest coraz bardziej popularna, ze względu na szereg korzyści zdrowotnych dla organizmu. Najczęściej występuję w
Suplementacja regeneracyjna czyli jak przeciwdziałać uszkodzeniom mięśniowym

Suplementacja regeneracyjna czyli jak przeciwdziałać uszkodzeniom mięśniowym

Trening sportowy związany jest z istotną eksploatacją aparatu ruchu. Nieodzownym elementem ćwiczeń o wysokiej intensywności jak również tych o charakterze
Żurawina – prozdrowotny super owoc

Żurawina – prozdrowotny super owoc

Obraz Irita Antonevica z Pexels   Roślina, która dostarcza jadalnych czerwonych jagód, z których wyrabia się soki, galaretki, sosy żurawinowe
Mindful eating – czym jest?

Mindful eating – czym jest?

Każdego dnia jest mnóstwo okazji by zauważyć, jak ludzie zachowują się podczas spożywania swojego posiłku np. jak jedzą będąc w
Jak minimalizować ryzyko raka + 5 najlepszych produktów ANTYNOWOTWOROWYCH

Jak minimalizować ryzyko raka + 5 najlepszych produktów ANTYNOWOTWOROWYCH

JAK UCHRONIĆ SIĘ PRZED NOWOTWORAMI?   W dzisiejszych czasach słowo ,,nowotwór” wywołuje u ludzi sporą panikę. Spowodowane jest to zapewne
Cheat meal, cheat day, a może reefed lub diet break?

Cheat meal, cheat day, a może reefed lub diet break?

Podczas bycia na redukcji czy nawet na masie każdy ma ochotę zjeść coś co na co dzień nie występuje w
Odchudzanie po ciąży – kiedy zacząć i jak się do niego zabrać? 

Odchudzanie po ciąży – kiedy zacząć i jak się do niego zabrać? 

Ciąża to piękny czas w życiu każdej kobiety. Bez względu na to, czy była ona planowana, czy też nie, od
Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Kontroluj swoją glikemię. Część 1 – czyli z czym to się je?

Z pojęciem glikemii spotkał się zapewne każdy – można o nim usłyszeć chociażby przy okazji rozważań na temat cukrzycy czy
Helicobacter pylori – objawy, skutki, leczenie

Helicobacter pylori – objawy, skutki, leczenie

Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od
Kwas pantotenowy – przyjaciel twojej cery

Kwas pantotenowy – przyjaciel twojej cery

Każdy z nas chce cieszyć się piękną cerą, bez żadnych wyprysków i pełną blasku. Dieta szczególnie wpływa na stan skóry.
Wzdęcia – co warto wiedzieć?

Wzdęcia – co warto wiedzieć?

Wzdęcia – co warto wiedzieć? Wyjątkowo często ostatnio notuje się wizyty u specjalistów gastroenterologów w związku z dokuczliwym problemem jakim
Refluks. Choroba refluksowa przełyku – przyczyny, objawy, leczenie

Refluks. Choroba refluksowa przełyku – przyczyny, objawy, leczenie

Pojęcia „zgaga” oraz „refluks” są na pewno każdemu z nas znane. Słyszy się o tym w mediach, w środkach masowego
Lit (orotan litu) – mikropierwiastek o potencjale leczniczym

Lit (orotan litu) – mikropierwiastek o potencjale leczniczym

Źródło zdjęcia: https://przychodnia.pl/psychiatria_praktyczna/Niektore_wazniejsze_leki_przeciwdepresyjne/   Większość z nas kojarzy lit z leczeniem chorób psychicznych, takich jak choroba dwubiegunowa i mania lub
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe wśród sportowców

Zaburzenia żołądkowo-jelitowe wśród sportowców

O zaburzeniach żołądkowo-jelitowych miałem okazję wspomnieć ostatnio nieco w tekście poświęconym ogółowi populacji, problematyce wyjazdów, zmian mikrobiomu etc. Dziś Waszą
Osteoporoza – czy dieta i styl życia mają na nią wpływ?

Osteoporoza – czy dieta i styl życia mają na nią wpływ?

Stosowany model żywienia wraz z wybranymi elementami stylu życia z pewnością wpływają na gęstość mineralną kości. W zależności od etapu
Aswagandha Diamond – zbadaliśmy suplement

Aswagandha Diamond – zbadaliśmy suplement

Apollo’s Hegemony znowu punktuje! Tym razem metodą HPLC (wysokosprawną chromatografią cieczową), która charakteryzuje się wysoką czułością i swoistością, przebadany został
Niepłodność żeńska i męska – z czego wynikają ?

Niepłodność żeńska i męska – z czego wynikają ?

Niepłodność żeńska i męska   Niepowodzenia w kwestii rozrodu stanowią coraz większy problem medyczny, coraz więcej par zgłasza się do
Poznaj niezwykłe właściwości rokitnika

Poznaj niezwykłe właściwości rokitnika

Obraz Серый z Pixabay Wiele osób kojarzy np.  acerolę, jagody goji. Są to rośliny niezwykle bogate w witaminę C, ale
5-HTP – bezpośredni prekursor serotoniny i jego wpływ na nastrój, sen oraz apetyt

5-HTP – bezpośredni prekursor serotoniny i jego wpływ na nastrój, sen oraz apetyt

5-hydroksytryptofan (5-HTP) jest substancją chemiczną, którą organizm wytwarza z tryptofanu (niezbędnego aminokwasu, który otrzymuje się z pożywienia). Po przekształceniu tryptofanu
Wrzody żołądka – dieta (wskazówki żywieniowe)

Wrzody żołądka – dieta (wskazówki żywieniowe)

Obraz brgfx z freepik   Szacuje się, że na chorobę wrzodową może chorować 4% ludności całego świata. Największy odsetek zachorowań
Związki fenololowe – naturalne dobro

Związki fenololowe – naturalne dobro

Flawanole to powszechnie występujące związki o bardzo pożytecznym działaniu dla naszego  organizmu. Występują w produktach pochodzenia roślinnego,  warzywach, owocach,  nasionach,
Zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne

Zielone warzywa i ich właściwości zdrowotne

Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso – czy to prawdziwy superfood?

Czerwone mięso – czy to prawdziwy superfood?

Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Płatki owsiane (owies) – prozdrowotny działanie beta-glukanów

Płatki owsiane (owies) – prozdrowotny działanie beta-glukanów

Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
Prawidłowy oddech – jedna z podstaw zdrowia

Prawidłowy oddech – jedna z podstaw zdrowia

źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
Kurkuma – właściwości prozdrowotne kurkuminy

Kurkuma – właściwości prozdrowotne kurkuminy

W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Roślinne źródła białka

Roślinne źródła białka

Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Czy wysiłek fizyczny działa korzystnie na mikrobiotę jelitową?

Czy wysiłek fizyczny działa korzystnie na mikrobiotę jelitową?

  Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
Proces gojenia się tkanek w ujęciu fizjoterapeutycznym

Proces gojenia się tkanek w ujęciu fizjoterapeutycznym

GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE  Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne w sportach walki – jak je obliczyć w praktyce?

Zapotrzebowanie energetyczne w sportach walki – jak je obliczyć w praktyce?

Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
Dlaczego detoks cukrowy to mit?

Dlaczego detoks cukrowy to mit?

XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Kiszonki – dlaczego warti je jeść?

Kiszonki – dlaczego warti je jeść?

Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Liczba posiłków – czy faktycznie ma znaczenie?

Liczba posiłków – czy faktycznie ma znaczenie?

Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja histaminy – kompendium wiedzy

Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja
Czy trening na czczo pozwala na większą utratę tkanki tłuszczowej?

Czy trening na czczo pozwala na większą utratę tkanki tłuszczowej?

W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu