Dietetyka
Źródło zdjecia: we-vibe-toys-S9wj_jHEc_4-unsplash.jpg Szybki tryb życia, ciągły stres, złe nawyki zarówno osobno, jak i synergicznie mogą wpływać na aspekty
Łuszczyca to przewlekła choroba zapalna skóry, zaliczana do schorzeń o podłożu autoimmunizacyjnym. Zachorowalność dotyczy około 2% populacji na świecie. Częstość
Nawodnienie jest niezwykle ważne z perspektywy optymalnego działania wszystkich procesów fizjologicznych naszego organizmu. Woda jest dominującym składnikiem w ludzkim organizmie,
Dbając o PR firmy, Testoserone.pl, postanowiło przebadać suplement diety, jakim jest izolat białka serwatkowego – „Tasty Whey Isolate”. Próbka została
Dieta wegetariańska przez wiele lat była w Polsce okryta złą sławą. Uważano ją za dietę niebezpieczną dla zdrowia ze względu
Suplementacja kolagenem to temat ciągłej dyskusji odnoszącej się do skuteczności w kontekście prewencji oraz rehabilitacji układu ruchu. Jego rola jest
Brokuł (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) to roślina należąca do rodziny kapustowatych. Bardzo często warzywo to jest wskazywane
Mikrobiom to zbiór drobnoustrojów zamieszkujących różne środowiska, w tym także organizm człowieka. Są to grzyby oraz bakterie, które zamieszkują różne
Bacillus coagulans GBI-30, 6086 stosunkowo niedawno (tj. w 2011 roku) został zatwierdzony przez agencję FDA jako tzw. GRAS (Generally Recognized
Źródło zdjęcia; https://takidrink.pl/kolorowe-shoty-przepisy-na-warstwowe-kwasne-shoty/ Tendencje i skutki nadmiernego picia alkoholu Spożywanie alkoholu to niezwykle silny zwyczaj, który kształtuje się u ludzi
Nie od dziś wiadomo, że NAC – znany również jako N-acetylocysteina jest niezwykle ciekawym i obiecująco zapowiadającym się związkiem chemicznym.
Zima jest okresem, który zdecydowanie nie sprzyja dobrej kondycji naszych włosów. Dopiero co regenerują się po okresie letnim, w którym
Berberyna – co to takiego? Berberyna jest to związek, który należy do grupy alkaloidów. Jest bioaktywną substancją, którą pozyskać można
W ostatnim czasie tak zwane “superfoods” zyskały na popularności. Można je znaleźć w wielu produktach, które są dostępne na rynku.
Wstęp Autonomiczny układ nerwowy jest odpowiedzialny za naszą fizyczną reakcję na stres. Dzielimy go na części współczulną i przywspółczulną. Pierwsza
Nie tak dawno temu, na naszych oczach, w polskim sejmie toczyła się batalia, dotycząca medycznej marihuany. Wiele osób było przeciwko
BIAŁKO W diecie osób aktywnych, ćwiczących na siłowni to jedna z niewielu rzeczy, do których sportowcy przykładają tak wielką uwagę,
Krótka historia Kiwi, a inaczej agrest chiński jest jadalnym owocem rośliny aktindii. Głównie odmiany chińskiej i smakowitej. Owoce te rosną
Starzenie się, nawet przy braku chorób przewlekłych, wiąże się z różnymi zmianami biologicznymi, które mogą przyczyniać się do zmniejszenia masy,
Każdy z nas zgodzi się, iż podjadanie z pewnością nie jest sprzymierzeńcem utrzymywania szczupłej sylwetki. W prosty sposób może
Obrazek główny: Rozmaryn: Hans (Pixabay.com) Rozmaryn znany jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak niewiele osób wie, że
Staw biodrowy to dla wielu lekarzy i fizjoterapeutów temat tabu. Jak prowadzić odpowiednio rehabilitację, jaki odstęp czasu powinien być
Ryby to wysokobiałkowe, dość niskokaloryczne pożywienie, które zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. W szczególności ryby o białym miąższu mają mniejszą zawartość
Wyciąg z miłorzębu japońskiego jest jednym z najczęściej stosowanych leków pochodzenia roślinnego oraz jedną z najczęściej sprzedawanych roślin
źródło zdjęcia: yoav-aziz-AiHJiRCwB3w-unsplash Z historycznego punktu widzenia, czas przyjmowania składników odżywczych został po raz pierwszy skonceptualizowany w latach siedemdziesiątych i
Wiśnie to owoc o niezwykle bogatej kompozycji substancji polifenolowych oraz antyoksydantów, które posiadają szeroki potencjał zdrowotny. Owoce wiśni są bogatym
Ciemna czekolada – magiczne panaceum? Czy panaceum? Ciężko powiedzieć…Niewątpliwie to przykład żywności funkcjonalnej, a dobrej jakości czekolada można być nazwana
https://cdn-prod.medicalnewstoday.com/content/images/articles/172/172943/a-man-with-visible-spine-holds-his-back.jpg Dietetyka kliniczna zajmuje się szeregiem chorób mających wpływ na całe ciało. Każdy wie, jak ważna jest rola diety
https://cdn.forumcomm.com/dims4/default/f49ffd8/2147483647/strip/true/crop/5760×3840+0+0/resize/840×560!/format/webp/quality/90/?url=https%3A%2F%2Fforum-communications-production-web.s3.amazonaws.com%2Fbrightspot%2F9f%2F35%2Fddbb05d9436d80fec15da69f5a4e%2Fistock-1314797892.jpg Otyłość to globalny problem, który każdego roku zbiera potężne żniwo wśród ludzi na całym świecie, który zaczął dotykać
Cytrulina w formie suplementu, w zaskakującym tempie uzyskała dużą popularność w sportach sylwetkowych. Jest to substancja, która głównie kojarzy się
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą stosowano już za czasów starożytnych Rzymian. Już w tak odległych czasach, przypisywano tej przyprawie
Obraz autorstwa aleksandarlittlewolf z Freepik W obecnej sytuacji ekonomicznej kraju rozsądne planowanie żywienia odgrywa coraz większą rolę. Stąd też
Mukowiscydoza – inaczej zwłóknienie torbielowate, powszechnie występująca na całym świecie choroba, uwarunkowana genetycznie. Badacze szacują występowanie nieprawidłowego genu w 1
źródło: https://newatlas.com/gut-bacteria-depression-microbiome-mental-health/58323/ Coraz częściej mówi się o koneksji na osi jelito-mózg oraz wpływie mikrobioty na samopoczucie. Liczne badanie potwierdzają, że
Wokół wpływu alkoholu na zdrowie od wielu lat toczą się dyskusje naukowe. Z jednej strony bowiem, istnieją dane wskazujące
Herbata jest jednym z najczęściej spożywanych napojów. Zielona herbata, za sprawą dużej ilości antyoksydacyjnych polifenoli w zielonej herbacie wykazuję wyjątkowo korzystne
Obraz Faustas Grigutis z Pexels Wiele osób kojarzy pigwę, wie, że jest to jedna z rodzimych roślin, ale na
Naturalne prokinetyki – naturalne wsparcie w SIBO SIBO, czyli small intestinal bacterial overgrowth to coraz częściej diagnozowana przypadłość związana
Len zwyczajny to jedna z najdłużej uprawianych roślin w historii cywilizacji. Wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.
Mięso jest produktem, bez którego większość ludzi nie wyobraża obiadu. Niestety dzisiejsze trendy mogą obniżyć podaż tradycyjnego mięsa na rynku