Dietetyka
Obraz brgfx z freepik Szacuje się, że na chorobę wrzodową może chorować 4% ludności całego świata. Największy odsetek zachorowań
Flawanole to powszechnie występujące związki o bardzo pożytecznym działaniu dla naszego organizmu. Występują w produktach pochodzenia roślinnego, warzywach, owocach, nasionach,
Kulturystyka to sport jedyny w swoim rodzaju, obejmujący ciężki trening oporowy w celu rozbudowy masy mięśniowej, który poprzedza okres przygotowania
Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one
Czerwone mięso było ważną częścią ludzkiej diety w całej ewolucji człowieka. Czerwone mięso zawarte w zdrowej, zróżnicowanej diecie stanowi bogate
Obraz Pixabay z pexels Wiele produktów często spotykanych i spożywanych skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Dziś na tapet
Owies jest jednym ze zbóż spożywanych pod różnymi postaciami – jako kasza, płatki, produkty zbożowe produkowane z użyciem mąki, czy
źródło zdjęcia: munichre.com/content/dam/munichre/global/images/royalty-free/Give-a-Breath-Challenge-LinkedIn-3000×1500.jpg/_jcr_content/renditions/cropped.16_to_9.jpg.image_file.1280.720.file/cropped.16_to_9.jpg Wstęp Oddychanie jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Czynność ta jest przez nas szacunkowo wykonywana około 20 000 razy
Obraz Wiroj Sidhisoradej z freepik Aby poradzić sobie z chorobą, organizm bardzo często potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Rozwiązaniem stają
Najpopularniejsze zaburzenia hormonalne u kobiet Bardzo często dziś występujące zaburzenia odżywiania, niepoprawne relacje z pożywieniem, uwarunkowania wiekowe oraz niepoprawna
W dzisiejszym artykule dowiesz się czym jest, jak działa i m.in. jakie są korzyści z tytułu korzystania z kurkuminy, czyli
Planujesz ograniczenie spożycia mięsa, jednak jedną z największych przeszkód jest dla Ciebie problematyczne dostarczenie odpowiedniej ilości białka? Poszukujesz więc produktów, które
Wstęp Mikrobiota, to ogół mikroorganizmów występujących w danym obszarze (np. w jelitach). Zasiedlające nas mikroorganizmy żyją w związku symbiotycznym
GOJENIE SIĘ TKANEK W PIGUŁCE Standardowe pytanie pacjenta pourazowego brzmi: “Ile będzie trwała rehabilitacja?” Z reguły nikt nie lubi czekać,
Zapotrzebowanie energetyczne jest pierwszą i kluczową kwestią w programowaniu żywienia, niezależnie od dyscypliny sportu. Osoba chcąca zwiększyć masę ciała, musi
XXI wiek, to absolutna rewolucja w tematyce żywienia i aktywnego stylu życia. Oczywiście, nikt nie ma wątpliwości, co do słuszności
Wszelkiego rodzaju kiszonki obecne są w diecie wschodnioeuropejskiej od wieków. Swoją popularność wzięły z faktu, iż kiszenie stanowiło doskonały sposób
Słowem Wstępu Jeszcze stosunkowo niedawno panował (a często nadal panuje, również w szkołach i na uczelniach) powszechny pogląd, że najzdrowszą dietą
Nietolerancja Histaminy Nietolerancja pokarmowa, bo o niej należy wspomnieć na początku, jest nieprawidłową reakcją organizmu na spożyty pokarm. Oficjalnie nietolerancja
W dzisiejszych czasach często można spotkać się ze stwierdzeniem jakoby to właśnie trening wykonywany na czczo był dużo skuteczniejszy w spalaniu
Obraz Krzysztof Niewolny @epan5 z Unplash Grzyby nazywane są czasami mięsem lasu i nie bez powodu, gdyż dla zwierząt
Obraz SHVETS production z Pexels Chyba wszyscy słyszeli o takich zaburzeniach odżywiania jak anoreksja i bulimia, niektórym obiło się
Cellulit kojarzy się od razu z utrapieniem kobiet, ale czy tylko one borykają się z tym problemem? Niestety, ale nie.
Lipidy – słów kilka Jest to niezbędny element każdej dobrze zbilansowanej diety. Makroskładnik odpowiedzialny za wiele reakcji zachodzących w organizmie.
Obraz Hans Braxmeier z Pixabay Miodunka to przede wszystkim roślina wykorzystywana przy leczeniu chorób układu oddechowego. Stąd też pochodzi
Kulturyści zazwyczaj stosują okresy 8–22 tygodni przygotowań, podczas których dieta i programy ćwiczeń są modyfikowane poza sezonem w celu utraty tkanki
Obraz freepik Galaktozemia to rzadka (częstotliwość występowania 1 do 30 000-100 000) choroba genetyczna, dziedziczona autosomalnie recesywnie, co oznacza,
https://polki.pl/foto/4_3_LARGE/stretching-to-musisz-wiedziec-o-bezpiecznym-rozciaganiu-2441018.jpg W pierwszej części omówiliśmy podstawowe kwestie związane z działaniem mięśni i samego stretchingu. Dziś rozprawimy się z mitami
Obraz @pixaybay z Piksals Zależnych od żywienia chorób o podłożu genetycznym jest kilkanaście. Jedną z nich jest choroba syropu
Czy białko z pełnowartościowego źródła lub mieszany posiłek jest lepsze w stymulowaniu syntezy białka, niżeli sam suplement białkowy? Suplement białkowy
JAK TO DZIAŁA? Synteza białek mięśniowych (ang. Muscle protein synthesis) to główny czynnik determinujący hipertrofię mięśni – czyli ich
Cukier jest z nami od zawsze. Od najmłodszych lat go używamy – czy to do herbaty, kawy czy jako dodatek
Kolor zębów jest kombinacją wewnętrznego koloru zębów i obecności zewnętrznych przebarwień, które mogą gromadzić się na powierzchni zębów. Przebarwienia zewnętrzne
W czasach, gdzie prędkość życia osiąga naprawdę wysoki poziom i stres czai się za każdym rogiem. W czasach, gdzie mamy
Obraz avitalchn z Pixabay Posiadanie niejatka to zmora dużej części rodziców. Małe dzieci nie są stworzone do jedzenia, tylko
Pośród instagrama i instagramowych gwiazdeczek, gdzie pokazują one jakie to piękne jest życie na redukcji, trzeba pogodzić się z faktem,
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia metaboliczne wymagają od specjalistów kompleksowego podejścia do pacjenta, łącząc w sobie wsparcie farmakologiczne oraz bardziej naturalne.
Dla ułatwienia zarówno lekarzy, farmaceutów, producentów leków, jaki i konsumentów wprowadza się klasyfikację leków. Dzielą one leki na różne kategorie
Zastosowania grzyba Cordyceps Czym jest Cordyceps? Cordyceps, to grzyb mający szerokie zastosowanie w tradycyjnej medycynie chińskiej (TMC). Znany jest
Obraz congerdesign z Pixabay Rumianek to jedno z najczęściej i najbardziej znanych ziół. Jest stosowany od wielu lat i