Deser Kokosowo-Czekoladowy

Wiosna już się u nas rozgościła, przyszedł czas sałateczek, owocowych koktajli i lekkich deserów. Dzisiejsza moja propozycja zadowoli również  wegan, warunkiem jest zamiana białka na białko roślinne lub słodzik. Będą nam potrzebne 1 puszka mleka kokosowego 1 dojrzałe awokado 1 łyżka odżywki białkowej 1 łyżka masła migdałowego 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu 2 […]

Czytaj dalej…

Baton Mocy

Dzisiaj coś dla fanów słodkich przekąsek, szukających doładowania po treningu i tych, którzy ta jak ja w pracy nie mają zbyt dużo czasu na jedzenie. Batoniki czekoladowe własnej roboty odpowiednie napakowane zawsze będą lepszym wyborem niż te kupne, a ich zrobienie trwa kilkanaście minut. Potrzebujemy 100g gorzkiej czekolady 30g oleju kokosowego 40g odżywki białkowej 40g […]

Czytaj dalej…

Niezła Babeczka

Święta Wielkanocne mimo, że za oknem śnieg są bardzo blisko😀. Jeśli szukacie alternatywy dla serniczka i tradycyjnej piaskowej, albo po prostu szukacie przepisu na babkę do schrupania z dżemorem- to o to jest! POTRZEBUJEMY 5 jajek szklanka mąki ryżowej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki odżywki porządnej łyżki masła migdałowego 1 jabłko sok z jednej cytryny […]

Czytaj dalej…

Graj w zielone na zdrowie – TOP 10 zielonych warzyw

Graj w zielone na zdrowie – TOP 10 zielonych warzyw Zielony jest kolorem natury, kojarzy nam się ze spokojem, wyciszeniem i relaksem – to kolor nadziei, zapowiadający tak długo wyczekiwaną wiosnę. Zielone warzywa są bogate w barwnik roślinny chlorofil, który odpowiada za ich piękną barwę, ale jakie korzyści płyną z jedzenia warzyw w tym kolorze? […]

Czytaj dalej…

Orzechowiec

Dzisiaj będzie idealny przepis dla wielbicieli maseł orzechowych. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest low carb, ma też dużo białka. W dodatku wygląda jak smakuje-bombowo! SKŁADNIKI BLATY 4 jajka 1 budyń bez cukru np. śmietankowy 3 czubate łyżki odżywki białkowej, ja użyłam tej klik! 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka szczypta soli […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus plantarum – kompan w walce z IBS i nie tylko…

WSTĘP Lactobacillus plantarum to bardzo popularne bakterie z rodziny Lactobacillus. Powszechnie występują one w produktach spożywczych fermentowanych . Co ciekawe po raz pierwszy zostały wyizolowane z ludzkiej śliny. Jest to gatunek charakteryzujący się niezwykłą elastycznością i wszechstronnością – dzięki czemu może się rozwijać w temperaturze 14 – 45 stopni C oraz w bardzo szerokim zakresie […]

Czytaj dalej…

Różeniec górski – Rhodiola Rosea – czy salrozydy są najważniejsze?

Wstęp Różeniec górski jest rośliną pochodzącą z rodziny gruboszowatych, należącą do rzędu skalnicowców. Stosowany jako reduktor stresu i adaptogen. Efekt adaptogenny tej rośliny odnosi się do niespecyficznej odporności układu immunologicznego i efektu normalizacji stresu. Początkowo używany w Europie, po czym powędrował w okolice Mongolii i Syberii, na jego ślady można również trafić u skandynawskich Wikingów, […]

Czytaj dalej…

SIBERIAN GINSENG – ELEUTHERO – JESZCZE WIĘKSZE KORZYŚCI Z ŻEŃ-SZENIA

Wstęp W otoczeniu suplementów z grupy adaptogenów, bardzo łatwo pogubić się w tym co wybrać, problem zaczyna zdecydowanie narastać, kiedy mamy doczynienia z wyborem żeń – szenia. Koreński, Amerykański, Syberyjski, Zwyczajny od ilości tego produkty na rynku można dostać bólu głowy. Zatem aby rozwiązać Wasz problem z wyborem odpowiedniego produkty, opiszemy działanie oraz plusy korzystania […]

Czytaj dalej…

Cytrulina – wyjątkowy booster tlenku azotu

CZYM JEST I JAK DZIAŁA   Cytrulina należy do aminokwasów endogennych – czyli takich, które nasz organizm jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Gra ważną rolę w cyklu ornitynowym (mocznikowym) – procesie w którym dwutlenek węgla i amoniak są dodawane do ornityny tworząc l-cytruline, która następnie przekształcana jest do argininy. Może być wytwarzana w wątrobie, jelitach, […]

Czytaj dalej…

Jabłczan kreatyny – TCM

POŁĄCZENIE KWASU JABŁKOWEGO I KREATYNY   Coraz to nowsze formy kreatyn można dostać na rynku suplementów. Dziś kilka słów na temat jednej z najstarszych i najpopularniejszych. Jabłczan kreatyny występujący także pod nazwą TCM (tri creatine malate) jest związkiem wytworzonym z monohydratu kreatyny oraz kwasu jabłkowego. To metabolit glukozy będący hydroksykwasem karboksylowym przez co ma wpływ […]

Czytaj dalej…

BHB jako wsparcie diety ketogenicznej

Zaczniemy od sentencji Ajurwedyjskiej – kiedy dieta jest zła, lekarstwo nie ma sensu. Kiedy dieta jest poprawna, medycyna nie jest potrzebna. Powinien to rozumieć każdy, kto wchodzi na jakąkolwiek dietę. Nieważne, z której strony ją ugryziemy. High carb, ketogeniczna, wegańska, paleo, etc. Ważne jest, aby trzymać założenia, które wpisują się w nasz styl życia. Beta-hydroksymaślan […]

Czytaj dalej…

Białko w procesie odchudzania

BIAŁKO A ODCHUDZANIE   Odchudzanie to proces złożony, który uzależniony jest od czynników takich jak aktywność związana z treningami, NEAT (termogeneza nie związana z aktywnością fizyczną) oraz ilość kalorii spożywanych na co dzień. Co za tym idzie , kluczowa jest podaż poszczególnych makroskładników takich jak węglowodany, tłuszcze oraz białko. To właśnie o tym ostatnim powiemy […]

Czytaj dalej…

Witamina B6 jako P-5-P – niezbędny koenzym

CZYM JEST P5P? Choć na pierwszy rzut oka P5P wydaje się brzmieć jak skrót funkcji w zaawansowanym systemie informatycznym, tak naprawdę jest to prosty skrót od pełnej nazwy związku – fosforan-5’-pirydoksalu (w języku angielskim Pyridoxal 5′–Phosphate – stąd  skrót P5P). Czym zatem jest ten skomplikowanie brzmiący związek? Jest to po prostu aktywna forma witaminy b6, która […]

Czytaj dalej…

Saccharomyces boulardii – twój wszechstronny pomocnik

WSTĘP Probiotyki to żywe bakterie, które w jakiś sposób muszą przynosić korzyści zdrowotne człowiekowi. Jednymi z tych, które dają największe benefity i koniecznie musisz poznać ich działanie są Saccharomyces boulardii – tropikalny gatunek bakterii probiotycznych. Większość ludzi nie do końca wie jakie konkretne działanie przynosi suplementacja nimi. Jak się okazuje nie dają one tylko jednego […]

Czytaj dalej…

Orotan Kreatyny – stary suplement z nowymi korzyściami

WSTĘP Kreatyna to jeden z najbardziej sprawdzonych i przebadanych suplementów diety. Wie o tym każdy stały bywalec siłowni.  Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że od formy naszej królowej suplementów – kreatyny może zależeć wielość uzyskiwanych korzyści . Suplement ten od lat gra główną rolę wśród wielu sportowców jako środek mający przede wszystkim zwiększać siłę […]

Czytaj dalej…

Foliany vs kwas foliowy – B9 niezbędny składnik w walce o zdrowie

Czym jest Witamina B9 Na początek trzeba zrozumieć istotną różnicę pomiędzy folianem a kwasem foliowym. Witamina B9 jest jednym z  niezbędnych składników odżywczych, który w przyrodzie możemy znaleźć pod postacią folianów. Foliany to tak naprawdę ogólna nazwa grupy związków o pokrewnych lub podobnych właściwościach odżywczych. Aktywna forma witaminy B9 znana jest jako między innymi 5-metylotetrahydrofolian […]

Czytaj dalej…

PQQ – nowoczesny nootrop i stymulator mitochondriów

  CZYM JEST PQQ? PQQ (methoxatin) to fachowo pirolochinolinochinon  – cząsteczka chinonu, która jest zdolna do redukcji utleniaczy w naszym organizmie dając tym samym efekt antyoksydacyjny – usuwa wolne rodniki.  Następnie jest wprowadzana z powrotem do obiegu jako postać aktywna poprzez działanie glutationu . Pod względem struktury i działania przypomina witaminę. Mimo to nie jest […]

Czytaj dalej…

Lactobacillus rhamnosus – mikroprzyjaciel człowieka

PROBIOTYKI –  O CO CHODZI? Historia probiotyków we współczesnej nauce sięga roku 1907 kiedy to Ilia Miecznikow odkrył zależność między spożywaniem bakterii kwasu mlekowego a zmniejszeniem ryzyka powstawania złogów jelitowych.  Przyczyniało się to nie tylko do lepszego funkcjonowania tego narządu ale i całego organizmu.  W szczególności zauważono poprawę odporności. Dziś wiemy, że większość komórek układu […]

Czytaj dalej…

Witamina B12 – występowanie, niedobór, właściwości

CZYM JEST WITAMINA B12 Kobalamina ( powszechnie znana jako witamina B12) to organiczna substancja, rozpuszczalna w wodzie, która zaliczany jest do witamin z grupy B. Ze względu na strukturę chemiczną należy ona do związków kompleksowych. Jest niezbędną witaminą i związkiem metaloorganicznym (może wiązać metale, ponieważ zawiera kobalt w swojej strukturze) odkryta w 1849 roku po […]

Czytaj dalej…

Piernikowe Ciasteczka Ryżowe

Grudzień zdecydowanie kręci się w okół świąt, także u nas nie może być inaczej. Pierwsza propozycja w świątecznym klimacie to ryżowe ciasteczka a’la pierniczki. Potrzebujemy 400g mąki ryżowej 100g rozpuszczonego oleju kokosowego 100ml ciepłej wody 2 jajka przyprawę do piernika ksylitol 3-5 łyżek (zależnie od tego czy zdobimy ciasteczka czy nie) 1/2 łyżeczki sody kilka […]

Czytaj dalej…